Boli de piele și răni – Hildegard

Boli de piele, eczeme, bube, abcese, lepră
Lilie (Lilium candidum) – Crin

“Crinul este mai degrabă caldă decât reece. Ia bulbul unei rădăcini de crin şi zdrobeşte-l împreună cu untură râncedă şi după aceea lasă să se scurgă zeama într-un vas. Zeama asta pune-o într-un borcan (curat cu capac care se închide ermetic) Şi cine are lepră albă să se ungă des cu această alifie după ce a încălzit-o şi el va fi vindecat. Şi lepra roşie poate fi vindecată aşa. Şi cine are eczeme să bea des lapte de capră şi ele se vor duce de tot. Şi ia şi tulpina şi frunzele de crin şi zrobeştele să iasă sucul din ele şi amestecă acest suc cu grăsime ( de porc) şi cine are dureri de la eczeme să se ungă cu ele. Şi să bea întotdeauna lapte de capră. Şi mirosul la lilie umple inima de bucurie şi îi face gânduri bune“. Alifia de crin s-a dovedit după Dr. Strehlow nemaipomenit de eficientă. Se poate face şi cu ulei de nuci de cocos sau cu alte uleiuri naturale în loc de untură de porc.

Thymian (Thymus vulgaris) – Cimbru 

„Cimbrul de cultură este cald şi uscat. Şi când cineva adaugă la el ierburi şi condimente bune atunci el înlătură putreziciunea acestei dureri. (nu se specifică boala aici, pare a fi vorba de ceea ce urmează, adică de boli de piele, lepră, eczeme, abcese). Căci dacă nu ar fi amestecat cu alte ierburi şi condimente atunci prin puterea lui ar găuri bubele şi nu le-ar vindeca când ar fi pus pe ele . (Deci cimbru nu se pune niciodată singur ci amestecat cu alte plante medicinale: salvie, lemn dulce, etc.)

Boli de piele, abcese, exzeme, lepră 

“Cine are lepră (cu numele de lepră sunt numite bolile de piele) să amestece cimbrul cu alte ierburi şi tincuturi bune şi sa se ungă şi ea se va vindeca, indiferent de ce fel ar fi. Bolnavul să ia cimbrul cu tot cu rădăcină, să-l fiarbă la foc şi să facă cu el saună de aburi şi să-l fiarbă cu pământul prins de rădăcină în apă şi cu apa asta să facă o baie şi să facă des astfel de baie .. şi asta îi va diminua secreţiile rele…”

Bube infectate
Smaragd, pânză de in

“Când un om este mâncat de viermişori (adică bube infectate cu bacterii şi patogeni) atunci să pună o pânză de in peste bubă şi peste ea un smaragd şi peste el alte bucăţi de in aşa cum face unul care face conuri de ars (metoda de vindecare a bubelor care le face să se deschidă) . Să facă asta până ce piatra s-a încălzit şi timp de trei zile la rând şi viermişorii vor muri”.

Smaragdul împreună cu inul trag puroiul din bubă. În general inul este cea mai bună textilă pentru a trage toxinele şi puroiul din corp şi trebuie folosită cu predilecţie la comprese. Numai frunzele uscate la soare de tabac mai au o asemenea însuşire, cele mai multe pânze textile însă nu se pot compara cu inul. În trecut oamenii vindecau mai toate bolile infecţioase şi gripele rele numai cu înfăsurări şi comprese mari în pânză de in care se umezea cu ceaiuri medicionale sau cu brânză dulce de vacă. (Dr. Wilhelm Spengler)

Alifie pt. bube, ulcere şi eczeme la piele
Rostopasca, iarba de negi, iarba rândunicii

“ Rostopasca este foarte caldă şi are und suc otrăvitor în ea. Şi are o otravă atât de negru şi de amar în ea încât nu-i aduce omului sănătate, căci îi dă în acelasi timp boli interioare grave. Cine o mănâncă sau o bea este rănit în interior şi aduce durere la intestine şi la scaun. Cine mănâncă sau bea ceva necurat şi primeşte ulcere şi bube la corp acela să ia unturăşi şi să pună suc de rostopască în ea şi să amestece bine şi să se ungă cu ea şi va fi vindecat”

Schwertlilie (Iris germanica) – Stânjenel
Pete pe faţă, culoare rea la pielea feţei

 „Stânjenelul are o piele tare ca şi scoarţa şi cine are umflături sau are o culoare de piele rea să stoarcă sucul din frunzele ei, să-l pună în apă de râu mare (Dunăre, Prut, tec. şi nu izvor.) şi să o încălzească un pic. Şi cu apa asta să-şi spele faţa şi să facă asta des şi aceasta îi va face o piele plăcută şi o culoare frumoasă la faţă.“

Abcese, bube închise sau deschise, furunculi
Compresa cu sporiş (Eisenkraut / Verbena officinalis)

 Hildegard „Sporişul este mai mult rece decât cald şi când omul suferă de ulcere şi de viermi ( la piele) atunci să el să fiarbă sporiş în apă. Apa să se arunce după aceea iar iarba după ce s-a stors de apă să se pună caldă pe ulcerul sau pe rana cu viermi şi deasupra să se pună o pânză de in. Şi după ce s-a uscat să se pună una nouă ca şi mai înainte până când putreziciunea a dispărut.

Arsuri
Comprese cu apă în care s-au fiert seminţe de in

“Iar cine s-a ars la corp să fiarbă bine seminţele de in în apă, să înmoaie o cârpă de in în această apă şi să o pună pe locul unde s-a ars şi asta va scoate arsura afară din corp.”

Compresele se pun până când arsura se vindecă. 3-4 linguriţe de seminţe de in se fierb in 500 ml de apă.

Boli de piele şi de creier
Cimbrişorul de câmp Quendel (Thymus pulegioides)

„Cimbrişorul de câmp este cald şi moderat. Cine are carnea rea şi plina de crăpaturi să mănânce des cimbru de câmpie cu carne sau cu griş şi carnea lui se va curăţa din interior. Însă cine are crăpaturi mici la piele, să zdrobească cimbrişorul şi să amestece cu untură proaspătă (de porc) şi din asta să facă o cremă cu care să se ungă. Şi când creierul este gol şi bolnav să facă biscuiţi cu praf de cimbrişor de câmp şi să le mănânce des şi creierul lui se va simţi mai bine .”

Furunculi, acnee, coşuri, bube pe piele
Sfecla roşie

 “Cine are ulcere pe piele (furunculi, eczeme, etc.) acela să mănânce sfec roşie şi ele vor dispare. Cine respiră greu din cauza plămânului bolnav, aceluia îi dăunează sfecla roşie, crudă sau gătită, căci ea nu are astfel de forţe pentru a ajuta la o asemenea boală.

Boli de piele, acnee, piele rea, (şi la pielea capului)
Spălaturi cu apă de orz

100g de orz se pun câteva ore în apă rece pentru a se înmuia, se fierb timp de 1 oră, se strecoară şi cu lichidul gros care se obţine prin strecurare se spală pe faţa sau pe piele. Nu se şterge imediat ci se lasă să se usuce de la sine.

Varicela şi herpes Zoster

La tratamentul varicelei şi bolii numita Zona Zoster s-au dovedit folositoare după Dr. Strehlow urmatoarele două remedii:

Compresă cu sporiş (Eisenkraut)

Sporişul proaspăt sau uscat se fierbe 2-3 minute în apă, se strecoară de apă şi se pune ca compresă caldă timp de 1 ora. Se reînnnoieşte compresa la nevoie.

Apa de galangal

1 lingură de praf de rădăcină de galangal se pune în 100ml de apă. Se amestecă bine şi în apă asta se înmoaie compresa care se pune pe piele. Nu se pune pe mucose şi pe ochi, căci galangal este iute şi arde.

Mâncărime la piele, insomnie
Seminţe de mac comestibil

Hildegard: “seminţele de mac (comestibil) mâncate aduc somnul şi împiedică mâncărimea pielii. Se pot mânca fierte în apă. Însă mâncate nefierte ele au un efect mai puternic decât gătite”

Răni, operaţii, dezinfecţia rănilor, tragerea puroiului din răni
Alcool din vin cu ulei de măsline

„cine are ulcere sau răni la trup să amestece un alcool din vin bun (70%) cu o treime de ulei de măsline (adica de trei ori mai puţin ulei dacât alcool) şi când rana miroase timp de 2-3 zile şi se înnegreşte sau când rana sau ulcerul este mare, atunci încălzeşte un pic acest ulei cu vin şi pune-l pe o cârpă de in şi pune compresa asta atâta timp pe rană până putreziciunea scade. Dacă rana este mică, atunci ia o pană (de pasăre) şi unge şi curăţă rana cu acest ulei însă rece şi neîncălzit. Aşa se duce putreziciunea”

Psoriasis, mâncărime, boli de piele (şi acelea pe sistem nervos)
Comprese şi inhalaţii cu frunze de dud

Ingrediente : 1 pumn de frunze de dud, un sfert de litru de apă.

Frunzele se fierb bine în apă (3 minute) şi se strecoară apa de frunze. Cu apa aceasta se spală părţile cu mâncărime iar frunzele calde se pun ca şi compresă timp de 1 oră. Când se usucă se schimbă frunzele cu altele calde şi umede. Folositoare sunt şi inhalaţiile cu aburul de la ceaiul de frunze de dud sau sauna în care se aruncă pe piatra încinsă ceai de frunze de dud.

Piele crăpată, boli de piele, eczeme
Alifie cu untură de capră şi cimbrişor de câmp

  • 100 g de untură de capră
  • 30g de praf de cimbrişor de câmp (Quendel)

Untura se pune într-un vas care la rândul lui se pune într-o oală cu apă pe foc. Se încălzeşte pe foc până untura devine lichidă şi se amestecă bine cu praful de cimbrişor de câmp. Cu această alifie se unge de mai multe ori pe zi pielea. Untura de capră este foarte placută pentru piele şi ajută deja fără nimic adăugat la pielea crapată şi la mâncărime.

Mâncărime de piele, eczeme, dureri la spate, junghiuri, nevralgie, dureri reumatice şi de cap
Ulei de masline cu trandafiri

1ml. de ulei esenţial de trandafir se amestecă cu 100 ml. de ulei de măsline (nerafinat, presat la rece). Cu acest ulei se unge locul cu pricina. Dacă nu se poate procura ulei esenţial de trandafir (scump !) atunci se ia un pumn de petale de trandafir care se pune pentru 1-2 săptămâni în ulei după care se strecoară. Aceasta din urma este de fapt reţeta originală, de ulei esenţial nu este neapărat nevoie. Cu cât trandafirii sunt mai aromaţi cu atât ei sunt mai buni.

Abcese infectate şi ulcere la picior
Compresă cu pelin negru şi miere. Pelin negru, pelinărită (Beifuß)

Ingrediente : 100 ml. de suc de pelin negru, 60 ml. de miere fiartă şi cu spuma aruncată, 1 ou.

Sucul se amestecă cu mierea şi cu asta se unge locul cu pricina 1-3 ori pe zi. Albuşul de ou se bate ca spuma şi cu această spumă se acoperă rana (buba). Eventual se pune o compresă peste alifie şi piciorul se ridica sus. Cu această metoda se pot curăţa uşor abcesele şi ulcerele de puroi. De abia atunci când s-a dus puroiul se pot lua masurile ulterioare de vindecare (compresă cu coada şoricelului, etc.).

Alune, pistrui, pete pe piele
Piatra de ametist

“um om care are pete pe faţă să umezească o piatră de ametist cu salivă şi cu aceasta să-şi ungă petele” … fiindcă piatra asta este focoasă şi este din (elementul de) aer şi alungă petele care i-au naştere din cauza la prea multe sucuri în corp”.

Răni, acidente, operaţii
Zeamă de sănişoară

« când cineva a fost rănit prin fier (deci şi operaţie) să stoarcă zeama din sănişoară (Sanikel) şi să o pună în apă. Asta să bea după masă. Iarna să pună praf de sănişoară în apă şi să-l bea des după masă. Asta curăţtă şi vindecă treptat rana dinspre interior”

Răni, operaţii, desinfectarea rănilor
Alcool de vin cu ulei de trandafir

Vindecarea unei răni durează în mod normal 10 zile, atunci când infecţiile, mizeria sau medicamentele nu deranjează vindecarea. Nu există nici un remediu pentru a scurta acest timp, însă există multe care împiedica infecţiile şi care favorizează vindecarea. Printre aceasta se afla alcoolul (de 70%) din vin amestecat cu ulei esenţial de trandafir. Aceste ingrediente se păstrează separat şi se amestecă la nevoie. În loc de ulei de trandafir se pot pune petale de trandafir timp 2 săptămâni la macerat în alcool care după aceea se strecoară. Ingrediente : 30ml de alcool de vin (70%), 10 ml de ulei esenţial de trandafiri.

Răni, operaţii
Ceai de coada şoricelului

1 lingură de frunze uscate de coada şoricelului, 1 vârf de cuţit de praf de coada şoricelului, un sfert de litru de apă. Frunzele se fierb 3 minute într-un sfert de litru de apă, se lasă să tragă 5 minute, se strecoară, se adaugă praful de coada şoricelului şi ceaiul se bea puţin câte puţin de-a lungul zilei.

Răni, bube, operaţii, infecţii la piele
Tintura de arnică sau pastile homeopatice de arnică

Unul din cele mai bune remedii pentru răni descrise în alta sursa divină (Jakob Lorber) este floarea de arnică. În homeopatie arnica se foloseşte cu succes de mult timp. Tinctura de arnică (mai ales după ce a fost însorită la soare în timpul măcerarii) este un remediu excelent în caz de răni, operaţii, abcese, furunculi şi probleme cu pielea. Se culeg petalele de arnică cu polen cu tot şi se măcereaza în alcool într-o sticlă care este lăsată la soare cel puţin 14 zile cu soare. Se păstrează într-o sticlă (vopsită) neagră sau violet închis pentru ca alcoolul să nu-şi piardă fotonii solari. Aceşti fotoni solari captaţi ajută foarte mult la vindecare. Heliopatia este ştiinţa de a vindeca cu lumina soarelui sau fotonii solari captaţi în materie.

Atentie: tincturile cu alcool se folosesc întotdeauna numai diluate, câte 2-3 picături în apă sau ceai care se aplică pe compresă.

Nu cantitatea contează aici ci informaţia plantei (adică spiritul din ea) care a fost captat în alcool ( alcoolul şi el este un “spirit”, de aceea şi numele de “spirt”).

Comprese cu coada şoricelului

Planta cu flori şi frunze uscate sau proaspete se fierbe în un sfert de litru de apă care se pun după aceea umede pe o cârpă curată (de in) care se aplică pe rană. Când rana este închisă frunzele se pot pune direct pe rană. De îndată ce se usucă compresa, ea trebuie reînnoită.

Boli de piele, abcese, furunculi
Aloe vera şi smirna

“când îţi mănâncă vreun vierme carnea ia cretă arsă şi de două ori mai multă cretă (nearsă) şi cu un vin acru fă un ciment subţire pe care îl aplici cu o pană la locul cu pricina. Fă asta 4 zile la rând. După asta ia aloe vera şi o treime de smirna şi cu ceara proaspătă de albine fă un bandaj care îl pui cu o cârpă de cânepă peste rană şi pe care îl laşi 12 zile”

Erizipel, febra alergică, pojar, scarlatina la copii, arsură de soare
Piatra de prazem în aluat de secară pus pe buric

“să pună piatra de prazem într-un aluat de secară care se pune într-o pânză şi se leagă timp de trei zile şi trei nopţi la buric şi febra îl va lăsa”

Umflături la piele, negi, eczeme
Alifie de rostopască

« să ia untură veche, rancedă (de porc) şi destulă zeamă de rostopească (Schöllkraut) şi să amestece bine până se face o alifie şi să topească totul într-o tigaie. Cu această alifie să se ungă bine şi el va fi vindecat”. Atenţie, această plantă, este după cum a scris Hildegard, cam otrăvitoare şi nu este bună de folosit ca ceai sau de mâncat. In medicina naturistă această plantă este însă din păcate des folosită ca ceai.

Eczem, urticarie
Piatra de cristal

“cine suferă de mâncărime (urticarie) să încălzească un cristal (natural) la soare şi încălzit aşa să-l pună la locul unde suferă şi asta îi va alunga urticaria”

Tumoare, umflatură, cistă, ulcer la piele
Bucată de aur

“când se ridică o tumoare la corp atunci încălzeste o bucata de aur la soare şi trece-o des peste tumoare şi ea se va duce.”

Ulcere la piele, bube infectate, furunculi
Gutuie prajită sau fiarta

“.. acela să fiarbă sau să prajească gutuia şi să o pună cu alte ierburi (coada şoricelului) peste acele ulcere şiel se va vindeca” 

Pielea ruptă şi destrămată
Măzărichea de primăvară

„măzăriche de primăvară nu e buna de mâncat. Cui i se umflă şi i se rupe carnea dintre piele să fiarbă măzărichea în apă şi să o pună ca şi compresă caldă pe locul cu pricina”

Vânătai în urma la lovituri şi cazături
Vetricea şi salvie cu piatră de prazem

“Cine s-a lovit rău la corp printr-o căzătura sau o lovitură să ia untură râncedă de porc şi să amestece cu salvie şi cu vetricea (Rainfarn) în aceeaşi cantitate şi în această mixtură să pună o piatră de prazem. După aceea să o încălzească la soare şi să pună aceasta mixtură împreună cu piatra caldă pe locul cu pricina şi acelui îi va merge mai bine”

Umflături
Aur

“şi acolo unde se umflă ceva pune o bucată de aur care a fost încălzit la soare şi mângâie bine umflătura şi ea se va duce”

Pete pe faţă
Ametista

“Când un om are pete pe faţă să umezească o ametistă cu salivă şi cu ametista umedă să-şi ungă faţa.”

Probleme cu pielea
Ametista

“Incălzeşte apă la foc şi ţine o ametistă deasupra la apă şi puterea acestei pietre se va amesteca cu apa care se condensează pe piatră (şi care pică în oală). Pune după asta piatra în apă (pentru câtva timp) şi cu apa asta spală-ţi faţa. Facută des pielea feţei devine gingaşă şi culoarea ei frumoasă.”

    Not Tags

Leave a Reply