Bolile căilor respiratorii

Câteva remedii pe scurt:

Răceală

 • unguraş, elixir de pelin alb (Wermut-Trank)
 • pentru dureri de cap: praf de pelargonie nobilă
 • în cazuri cronice : elixir din linte de apă (Wasserlinsenelixir)

Sinuzita

 • Amestec de unguraş (Andorn-Kräutermischung )
 • Inhalaţii de fum de fenicul cu mărar
 • Cu dureri de cap: cremă de violete
 • Sinuzită cronică: praf de vetrice (Rainfarnpulver)
 • Elixir cu frunze de piersică

Tuse care nu se lasă vindecată uşor:

 • Amestec de hrean cu galangal

Bronşită, astm, boli de ficat şi de plămâni
Elixir din planta limba de cerb (Hirschzungen-Elixir)

Unul din cele mai bune remedii date de Hildegard pentru boli cronice de plămâni şi de ficat.

6g de frunze de limba cerbului uscate, 5g de piper lung, 20g de scorţişoară, 1 litru de vin de calitate (mai vechi de 2-3 ani), 100g de miere de albine (fiartă într-un vas cu apă şi cu spuma scoasă).

Reţeta : Planta limba cerbului se fierbe într-un vin bun şi după ce a fiert 3 minute se adaugă mierea şi se fierbe încă câteva minute. Se adaugă amestecul de piper lung şi scorţişoară, se mai fierbe câteva minute şi după aceea se strecoară. Se pune în sticle, după ce s-a răcit un pic, care în prealabil au fost spălate bine şi sterilizate cu alcool (ţuică, tărie, alcool). Se păstrează la frigider dacă se poate.

Utilizare: Se bea câte 20 ml (cam jumate de păhărel de tuică) în prima săptămână după fiecare masă, deci de 3 ori pe zi şi începând din săptămâna a doua se bea înainte şi după masă timp. Tratamentul dureaza 6-8 săptămâni. Dacă se termină mai înainte se face din nou. 2 litri de elixir de limba cerbului ajung pentru cam 3 săptămâni de tratament dacă se ia regulat după indicaţii.

Otită, miros în gură, sinuzită, bronşită
Elixir de frunze de piersic cu vin, lemn dulce, piper şi miere

“Cui îi miroase gura acela să ia frunzele de piersic înainte ca fructele să fie coapte şi sa le zdrobească şi să adauge si ceva lemn dulce şi un pic de piper şi multă miere. Astea toate să le fiarbă în vin ca să se facă o băutură limpede. Aceasta să se bea des după mese şi noaptea. Ea îi face respiraţia bine mirositoare şi îi scoate secreţiile din cap şi din piept.”

Dr. Strehlow: “Cura se face 2-4 luni şi vindeca nemaipomenit şi vindecă toate bolile cu secreţii în cap şi piept ca şi mirosul din gură care vine de la acestea. Doza: Un păhărel de ţuică după masa de prânz şi seara. “

Reţeta: 3 linguri de frunze de piersic proaspete, 3 linguri de lemn dulce, 1 linguriţa de piper alb, 150g de mere şi 1 litru de vin.

Gât umflat, infecţie în gât, răceală
Compresa cu sporiş 

“Dacă cineva se umflă în gît să încălzească sporiş în apă şi să-l pună cald şi legat cu o cârpă în jurul gîtului şi umflătura se va retrage”.

Cel mai bine este utilizarea unei cârpe curate de in. Cârpa se fierbe după utilizare, căci ea trage otrăvurile din corp. Dacă se poate cârpa sa fie însorita 1 oră în prealabil.

Răceală cu sinuzită
Compresă de mazare mestecată în gură cu miere 

“cine are secreţie din frunte şi are dureri să mestece o mazăre albă până se face praf cu dinţii şi să scuipe după aceea amestecul asta şi să-l amestece cu miere curată. Amestecul aşa să-l lipească la tâmple şi să-l lege cu o compresă. Să facă asta şi îi va merge mai bine”.

În salivă sunt toxine atunci când omul este bolnav. Aceaste toxine reabsorbite prin piele actionează ca un remediu homeopatic: toxine în doze minuscule fac organismul să elimine aceleaşi toxine din corp în stil mare. De aceea este nevoie aici de salivă. Pentru comprese să se folosească întotdeauna pânza de in.

Tuse măgărească, tuse uscată, tuse care nu mai trece
Miez de prune uscate 

“să ia seminţele de prune şi să scoată miezul din ele şi să le pună în vin până când acestea s-au imbibat în vin şi s-au umflat. Să se mănânce des aceste miezuri. Din vin să se facă şi o supă care să se bea şi omul se va însănătoşi repede »

40 de mieji de seminţe de prune se pun într-o cană de vin care se astupă cu un capac. Se mănâncă câte 3-6 miezi pe zi. Cu faină de grâu speltă şi ceva din vin se face o supă care se bea caldă. Cura durează 3-6 zile 

Tuse
Leuştean şi salvie 

“Şi cine tuşeste din piept aşa încât simte o durere acolo să ia leuştean şi tot aşa de multă salvie şi de două ori mai mult decât acestea şi du să le pună într-un vin bun până acestea prin gustul lor şi după ce a aruncat ierburile să încălzească acest vin şi să-l bea cald după mese până va fi vindecat. Dacă tusea nu este aşa de tare atunci să nu bea vinul cald. Când durerea este tare atunci el să bea vinul încălzit fiindcă aşa ea se va risipi mai uşor.”

Gripa, infecţii în gât, protejarea şi refacerea inimii după infecţii, reumatism la inimă
Amestec de năpraznică (Pelargonien- Gewürzmischung)

Acest remediu se foloseşte şi pentru migrene, dureri de cap, la febra ca urmare a infecţiilor. Este unul din remediile importante pentru boli de cap.

»Ia nâpraznica (Storchschnabel) şi ceva mai puţin praf de betram iar praf de nucşoară mai puţin decât betram şi fă totul praf şi amestecă-l bine. Cine are dureri în inima să mănânce praful astă des cu pâine sau prin lingerea lui din palmă şi îi va merge mai bine căci acesta este cel mai bun praf pentru sănătatea inimii” (lingerea din palmă trebuie facută aşa cum sunt scrise cantităţile).

Reţeta: 20 g de praf de năpraznică (Edelpelargonie / Geranium anglicum), 10 g de praf de betram şi 7 g de nucşoară.

Se iau 1-3 vârfuri de cuţit pe pâine sau se linge din palma (înainte şi după masă nu scrie, dar scrie « des » ). Acest remediu distruge viruşii care atacă inima la infecţii şi este cel mai bun remediu pentru inimă în cazurile când suferinţa inimii este cauzata de viruşi din urma infecţiilor cronice nevindecate (cauzate de amigdalită, sinuzite, etc.).

Gripă, răcealăa, bronşită asmatică
Elixir de mărar, leuştean şi urzică 

10g de mărar, 30g de leuştean, 10g de urzică, 1 l de vin de calitate 

Se dă totul în foc şi se fierbe totul timp de 3 minute după care se lasă să se răcească. Se bea zilnic câte o lingură înainte şi după masă.

Gripă, răceală, tuse, răguseală
Amestec de unguraş

20g de unguraş, 30g de fenicul (seminţe), 30g de lumânărică, 30g de mărar

4 linguri din acest praf şi se fierb în 750 ml de vin de calitate timp de 3-4 minute. Se strecoară şi se bea câte o jumătate de cană de-a lungul zilei. Copiii beau mai puţin. Din cauza fierberii vinului nu mai este decât 2-3 % alcool în vin şi la cantitatea mică efectul lui este aproape zero. Nu trebuie uitat că multe substanţe nu ajung la creier decât prin alcool pentru că, creierul are o barieră naturală pentru multe substanţe. Vinul acesta trebuie făcut întotdeauna proaspăt şi păstrat cald într-o cană termos.

Curs de nas, raceală, alergii 

“inhalează fumul (din lemn) de brad şi atunci râul acesta din nas se va opri”

Răceală puternică, alergie la fân şi polen
Inhalaţii de fum de fenicul şi mărar

« Ia fenicul şi de patru ori mai mult mărar şi pune-le pe o bucată de argilă sau pe o cărămidă care se încălzeşte la foc. Mişcă-le aşa încât să iasă fum din ele. Fumul trage-l pe nas şi prin gură şi mănâncă ierburile după aceea pe pâine. Fă asta 4-5 zile şi secreţiile rele te vor părăsi”

Ingrediente : 40 g de iarbă de fenicul (uscată sau seminţe) şi 40g de mărar.

Bronşita asmatică cu secreţie
Băutură de ienupar

30g de boabe ienupăr, 1 l de apă, 150g de miere de albine curată (fiartă), 3 linguri de oţet de vin, 10g de lemn dulce, 20 g de ghimbir. Boabele de ienupăr se fierb în apă şi se strecoară. După aceea se pun împreună cu restul de ingrediente şi se fierbe din nou. Băutura aceasta se ia de trei ori pe zi înainte şi după masă (cam 20 ml).

Astm, bronşită, tuse, sinuzită, secreţii din nas şi gât
Elixir de ienupar

Acest elixir este după cum scrie Hildegard împotriva sucurilor care nu mai circulă bine în corp şi care rămân în nas şi plămâni.

Ingrediente : 10g de boabe de ienupar, 20g de flori de lumânărică, 40g de rădăcină de bertram, 20 de rădăcină de iarbă mare, 1 litru de vin de calitate (făcut în damigeană de sticlă şi nu în butoi de stejar, de cel puţin 2 ani vechime)

Se fierbe totul în afară de iarba mare şi se strecoară. Iarba mare se pune în acest vin după aceea pentru 24 de ore după care vinul se strecoară şi se pune în sticle curate. Se bea zilnic timp de 2-3 săptămâni câte 20 ml (un păhărel de ţuică) înainte şi după masă, până se ameliorează boala. După două săptămâni se poate repeta cura.

Tuse, bronşită, gripă, dureri în coaste
Ulei de pelin alb (Wermut)

10ml de suc de pelin alb, 20ml de ulei de măsline (nerafinat – extra virgin)

Se amestecă sucul de pelin cu uleiul şi se ţine 10 zile la soare într-o sticlă închisă. Se unge câteve picături la plexul solar. Atenţie, pelinul alb poate fi alergen. A se testa prin punerea de o picatură pe piele.

Dureri la plămâni, migrenă, ochi slăbiţi şi bolnavi
Iarba mare (Alant / Inula helenium)

„Iarba mare este caldă şi uscată şi are puteri folositoare. Să fie pusă în vin, atât proaspătă cât şi uscată. Însă de îndată ce s-a strâns în vin, să fie scoasă afară, căci puterea ei s-a scurs şi să fie pusă o plantă nouă în vin. Şi cine are dureri la plămâni să bea moderat înainte şi după masă vin cu iarbă mare şi acesta îi scoate otrava din plămâni, elimină migrena şi curăţă ochii. Să nu se bea însă prea des, căci atunci dăunează. În lipsa de vin se poate folosi şi miere cu apă. Se pot lua şi smochine şi de două ori mai multă iarbă mare şi ceva galangal. Şi din băutura asta să bei atunci când ai dureri în plămâni”.

Raceală, tuse, gripă
Vetricea (Rainfarn) 

„Vetricea ajută la toate secreţiile din corp care ies afară sau care circulă prea mult (în trup). Căci cine răceşte uşor şi tuşeşte să mănânce supă de vetricea sau să o pună (planta) în mâncare. Ea limitează sucurile în aşa fel încât ele nu se mai pot înmulţi şi le va face să dispară”.

Vetricea se recomandă la toate bolile căci mai toate bolile sunt cauzate în general de prea multe sucuri rele în corp .

Alergie, strănut, curgerea nasului, răceală, sinuzită
Inhalaţii cu fum din lemn de tisă Eibe -Taxus bacatta- Tisa

Hildegard : “trage fumul lemnului de tisă prin gură şi nas şi sucurile rele din corp se vor desprinde uşor şi vor părăsi corpul”

Se ia o creangă de tisă (Eibe / Taxus), se înlătură coaja iar lemnul se răzuie mărunt şi se pune pe o bucată de argilă sau pe o farfurie de argilă pe foc unde se încălzeşte până din lemn iese fum. Aburul şi fumul acesta se inspiră pe gură şi pe nas. A nu se încălzi prea tare, adică focul să nu fie prea mare ca să nu iasă prea mult fum.

Gripa şi inflamaţii la stomac/intestin, duodenită, boli la pancreas, infecţii la fiere, boli de stomac
Amestec de urzică cu fenicul

« Ia fenicul şi ceva mai multă urzică şi leuştean de două ori mai mult decât astea două. Şi cu ceva faină şi ceva pâine fă din asta o mâncare şi mănânc-o des şi asta îţi va înlătura secreţia rea de la stomac”

Cura se ţine timp de 6-8 săptămâni. 2 linguri de făină (de grâu speltă) se amestecă cu o lingură din amestecul de plante de mai sus şi cu ceva apă se face un aluat din care se fac perişoare care sunt fierte în apă sau puse în supe. Se adaugă şi sare şi condimente pentru a da ceva gust.

Respiraţie greoaie dar plămâni sănătoşi
Plămân de oaie

“Cine tuşeşte şi respiră greu însă nu este bolnav la plămâni (deci bronşită, astmă şi nu tuberculoză sau alte boli de plămâni) să mănânce des ficat de oaie şi îi va merge mai bine”

Boli de plămâni cu tuse sau respiraţie grea
Os de elefant cu vin

“cine suferă la plămâni încât respiră greu şi tuşeşte să încălzească un os de elefant la soare, să răzuie de pe el ceva praf care să-l pună în vin şi să-l fiarbă într-o oală. După aceea să-l strecoare printr-o pânză şi să arunce sedimentul. Vinul să-l bea des pe stomacul gol (adică înainte de mese) şi el va fi vindecat” .

In text nu se specifică dacă este un os oarecare sau un fildeş de elefant. Însă în acelaşi pasaj se vorbeşte de un fildeş iar după aceea de un os. Probabil că în acest caz este vorba într-adevăr de un os. Să se ia ce se poate obţine.

Febră, scrofuli, secreţie excesiva, tuse, sinuzită.
Căldaruşă (Akelei)

„Căldăruşa este rece. Cine are scrofuli (furunculi) să o mănânce crudă şi ei vor dispare. Cine aruncă multă secreţie (flegma, tuse) să o pună în miere şi să o mănânce. Cine are febră să o zdrobească, să o strecoare printr-o pânză , să pună sucul asta în vin pe care să-l bea des şi îi va merge mai bine”.

Boli la gât
Cristal de stâncă

“Dacă se formeză glande (umflaturi la gât) atunci încălzeşte un cristal de stâncă la soare şi leagă-l cald (cu o compresă de pânză de in) nouă zile sau nouă nopţi peste glande. Fă asta des şi ele vor disparea.” 

Unguraş 

„Este cald şi are destul suc împotriva la multe boli. Cine are urechile surde să fiarbă unguraş în apă, să-l scoată din apă şi să pună apa de pe el în ureche şi să-l pună şi cald la urechi şi pe cap şi în felul asta el va auzi mai bine. Şi cine este bolnav în gât să-l fiarbă în apă, să strecoare apa printr-o pânză, să pună de două ori mai mult vin pe care să-l fiarbă intr-o oală şi să adauge ceva grasime (unt?) şi să bea asta până îi trece gâtul. Cine are măruntaiele bolnave sau rupte să fiarbă unguraş cu vin şi ceva miere. Şi băutura asta să o pună intr-o oală şi să o bea după ce s-a răcit şi va fi vindecat”  

Leuştean şi rotunjoară 

“ are o natură puternică şi mai multă căldură decât frig, creşte din vânt şi din umezeală. Când este mâncat crud el arată firea adevărată a omului. Şi dacă cineva îl mănâncă fiert însă fără alte ierburi atunci îl va face pe acest om greoi şi mohorât în trup şi suflet. Când însă este mâncat fiert cu alte condimente atunci el nu dăunează aşa de mult la cel ce îl mănâncă. Şi când un om are dureri din cauza glandelor de la gât aşa încât acesta este umflat atunci să ia leuştean şi ceva mai multă rotunjoară şi să le fiarbă împreună în apă. După ce a aruncat apa să le pună calde în jurul gâtului caci arterele de la gât au fost întinse prea mult şi atunci el va fi vindecat” 

Răguseală, bronşită, răceală 
Lumânărică

“Şi cine este răguşit sau cine are dureri la piept să fiarbă lumănărică şi fenicul ( seminţe sau planta) în aceeaşi cantitate într-un vin bun ( sau în apă cu miere), sa îl strecoare şi să îl bea des şi va avea din nou voce şi asta îi va vindeca şi pieptul.”

Dr. Strehlow: “Mod de folosire: se iau flori şi frunze proapspete sau uscate de lumânărică care se pun în mâncare. În special de recomandat pentru copiii sau oamenii cu defecte înnăscute ale inimii. Ele înlătură şi lipsa de apetit care vine ca urmare a tristeţii.” 

Febră, gripă
Hiacint 

“când cineva are o febră arzătoare, adică febră la stomac şi intestine, atunci din ea se naşte des febra de o zi sau de 3 sau 4 zile. Atunci pune un vas de argilă (porţelan) la soare să se încălzească. Pune un hiacint în acest vin că să se încălzească şi el în acelaşi timp. În afară de asta bagă un oţel încins scurt timp în acest vin. Să se bea vinul acesta pe stomacul gol şi noaptea când se duce la culcare timp de 3 sau mai multe zile şi el va fi vindecat. Dacă a două sau a treia zi nu mai este soare atunci încălzeşte vinul la foc de lemn de fag (Buche) sau de tei (Linde), pune hiacintul în el şi fă cu otelul ca şi mai înainte. Să bea asta şi îi va fi mai bine căci căldura şi efectul hiacintului activată prin căldura soarelui şi a oţelului încălzit elimină secreţiile rele.” 

Sângerări din nas 
Piatră de carneol 

“Cui îi curge sânge din nas să înălzească vin şi să pună un carneol în vinul acesta şi să-l bea. Şi sângeratul se va opri”. Atentie: cele mai multe pietre de carneol sunt agate falsificate.

  Not Tags

Leave a Reply