1. Home
  2. Docs
  3. Hildegard von Bingen
  4. Boli de păr şi pielea capului

Boli de păr şi pielea capului

Căderea părului la femei, mătreață, păr stricat (numai la femei)

Cenușă de lemn de prun, apa

“Fă cenuşă din scoarţă de prun şi din frunzele prunului fi amestec-o cu apă. Şi când ai mătreaţă sau părul se ofileste, spală-l des cu acest lichid şi părul va deveni frumos şi sănătos şi multe fire de păr sănătoase vor creşte”. Această reţetă este numai pentru femei, vezi reţeta urmatoare pentru barbaţi.

Căderea părului la bărbat
Cenuşă de paie de secara cu untura de urs

Hildegard : « Când unui bărbat tânar incepe să-i cadă părul atunci să ia untura de urs şi cenuşă de grâu sau de secara şi să o amestece bine. Să se ungă bine cu ea pe cap, în special acolo unde cade părul iar părul care încă nu a cazut v-a fi aşa de umezit şi întărit încât nu va mai cadea. Să se facă asta des şi să nu se spele capul în timpul asta.”

25 % cenuşă de paie de secara (sau de grâu), 75 % untura de urs

Se unge cu aceasta alifie capul care nu se mai spală timp de 3 zile. Se leagă capul cu un batic în timpul nopţii pentru a nu se murdări patul. Mirosul este destul de intensiv şi se recomandă alegerea unor zile unde se stă acasă. La femei acest remediu nu funcţioneaza, ci acela cu cenuşă de lemn de prune.

Untura de urs este o substanţă foarte bună pentru alifii.

Mătreața
Alifie de grasime de porc cu galbenele

“ia o felie de şuncă de porc, taie ceea ce este moale şi soriciul ( şi aduncă-le). Ia ceea ce rămâne, tare, de lângă şorici, şi zdrobeşte-l într-un mojar împreună cu ceva galbenele. Cu asta să-ţi ungi des capul şi mătreaţa va dispare”

Remediu pentru păr şi pielea de cap sănătoase şi ochi curati
Cenuşă de lemn de brad

“să se arda cenuşă din lemn de brad şi să se amestece cenuşa cu apă. Cu ea să se spele pe cap şi asta face capul sănătos şi ochii limpezi”

La brad – spre deosebire de molid şi alte conifere – conurile nu cad niciodată jos întregi, ci se risipesc ca petale. La brazi conurile stau pe creanga vertical către sus şi nu atârna sub aceasta. Sub un brad deci nu se pot gasi conuri.
Scabie (rîie)
Bujor

“când ai matreaţa şi în păr apar scabiile (nu păduchi, nici pureci) atunci fă din (cenuşa) de rădăcină şi din seminţele de bujor cu apă o soluţie bazică şi spală-te des cu ea pe cap şi ele vor muri”

Was this article helpful to you? Yes 1 No

How can we help?