1. Home
 2. Docs
 3. Hildegard von Bingen
 4. Bolile femeilor, hemoragii

Bolile femeilor, hemoragii

Vise rele, menstruaţie prea puternică
Vindeceaua (Betonie / Stachys officinalis)

„Cine are vise rele să poarte vindeceaua la el şi atunci când doarme. Femeia care are menstruaţie prea puternică şi neregulată să pună betonie în vin aşa încât acesta să îi ia gustul şi să-l bea des şi atunci va fi vindecată”

Dureri la menstruaţie

1 lingură de rădăcină de galangal se fierbe 3 minute într-un pahar de vin. Acesta se bea călduţ puţin câte puţin de-a lungul zilei.

Menstruaţie puternică
Vin de vindecea

Reţeta : 3 linguri de betonie se taie mărunt şi se pune peste noapte într-un litru de vin de casă curat (de cel puţin 2 ani vechime şi facut dacă se poate în damigeană de sticla şi nu în butoi de stejar). Se bea de trei ori pe zi câte un păhărel ca acela de ţuică (20 ml).

Această plantă diminuează sângele într-un mod foarte eficient. În acelaşi timp acest lichior de betonie este bun şi pentru femeile care au ajuns la climateriu şi suferă din cauza aceasta.

Remedii Hildegard pentru infecţiile la vezică după Dr. Strehlow

 1. să se bea zilnic mult ceai călduţ de seminţe de fenicul. înainte de masă are un efect mai puternic.
 2. în primele 4 săptămâni 2-3 căni de ceai de salvie (pentru a combate infecţia)
 3. în ceaiul de fenicul se poate pune o lingură de miere amestecata cu un vârf de cuţit de busuiocul cerbului
 4. dieta alternantă în care se bea timp de 3 zile 1 litru de suc stors proaspat de portocale şi timp de 11 zile 1 litru suc de struguri sau de merişor (Preiselbeeren)
 5. renunţat complet la cofeină (cafea boabe, pepsi, cola şi pastile de dureri de cap care conţin cofeina),
 6. renunţat complet la condimente puternice şi dăunatoare (ardei iute, piper excesiv, muştar, hrean cules dupa primăvară)
 7. boabele de ienupăr uscate mestecate şi usturoiul crud au efect antibacterial
 8. somn destul
 9. să se renunţe în acest timp la carne şi produse lactate, mai ales la caşcaval şi lapte, la zahăr rafinat şi dulciuri căci ele fac din sânge un mediu bun pentru microbi (zaharul + proteinele)

Sângerari, răni, hemoragii, sângerări între menstruaţii
Comprese reci cu pânza de in

Sângerări între menstruaţie apar ca urmaze a dereglarilor hormonale printr-un stil de viaţă necorespunzator sau alimentaţie incorectă cu multă carne, brânza grasă (caşcaval), ouă şi prea multe produse lactate. De asemenea folositul pilulelor anticoncepţionale că şi hormonii artificiali puşi de industrie în medicamente, în ambalajele alimentare, în vopsele şi în mii de produse afectează enorm hormonii omului. Organismul se foloseşte de sângerarile menstruale pentru a elimina otrăvurile care ajung la creier. Sângerările neregulate se pot trata după Hildegard cu comprese de pânză de in cu apă rece, care se aplică pe coapse şi cu alte remedii.

Secreţiile apoase cu ceva sânge datorită la mioame sau secreţiile cu sânge mult şi ceva închegat datorită la tumori sau la sarcine din ovare trebuie tratate de către medic.

Pentru sângerari între menstruaţii se poate utiliza şi ceaiul de coada şoricelului.
Coada şoricelului

1 linguriţă rasă de praf de coada şoricelului se pune în ceai de seminţe de fenicul. Se beau 3 căni pe zi. Coada şoricelului este după Hildegard unul din cele mai bune remedii la sângerari interioare sau exterioare, la răni şi operaţii.

Pierdere de sânge (şi la menstruaţie)
Biscuiţi cu miere

“Când ai sângerări fă nişte biscuţi cu făină de grâu speltă, ceva miere şi un pic de sare şi mănâncă-i. Căci căldura de la făina grâului speltă încălzeşte şi face să crească carnea şi închide porţile greşite prin care iese sângele, căldura mierii opreşte sângele greşit iar căldura sării îl usucă”

Dieta la piederea de sânge

„Când cineva suferă de o astfel de boală (hemoragii, din cauza la pierdere de sânge) să nu mănânce decât pâine albă (şi nu integrală) de grâu spelta şi să evite pâinea de secară şi de orz. Să evite şi carnea de vită, şi cea de porc şi toţi peştii care nu au solzi, precum şi brânza, legumele şi fructele negătite şi prăjeala. Carnea de la restul de animale (din cele bune pentru om, comestibile) şi ceilalti peşti se pot mânca, ca şi supa din boabe de mazăre. Boabele de mazare însă să nu fie mâncate. Să nu se consume mâncare fierbinte ci doar doar călduţă. Să se bea vin slab (amestecat cu apă) şi să să nu se bea apă. Căci toate astea dăunează la o asemenea boală”…

Pierdere de sânge de orice fel, sânge în urina şi scaun
Supă cu galbenuş de ou şi iarba fetei

– 2 linguri de suc de iarba fetei

– 1 linguriţă rasa de scorţişoară

– 1 linguriţă de praf de curcuma alba (Zitwer)

– 2 galbenuşuri de ou

– 2 linguri de oţet de vin (nu alt oţet !)

– ceva făină de grâu (spelta), apă

Se face din toate aceste ingrediente un fel de supă mai groasă care se bea zilnic călduţă înainte şi după masă până sângerările încetează.

Dr. Strehlow: “La o pacienta de 14 ani care suferea de sângerari puternice acestea au încetat după ce ea a mâncat aceasta supă o singura dată !”

Sângerari interioare (din anus, vezică, din vagină, din nas)
Supă de fasole verde fără boabe

“Se fierbe în apă fasole verde cu ceva grăsime sau ulei, se înlătură boabele de fasole şi se mănâncă această supă des până când se vindecă”

Gastrita, ulcere la stomac, boli de stomac, constipaţie
Menta şi menta creata

Menta creaţă “folosită cu măsură dă, ca şi sarea, un gust bun la mâncare. Mâncată aşa, ea încălzeşte stomacul şi ajută la o digestie bună ”

Menta :“să se mănânce crudă sau cu carne şi peşte şi când cineva are stomacul rece şi nu poate digera mâncarea, aceluia îi încălzeşte stomacul şi contribuie la un scaun bun“.

Ciclu neregulat, ciclu prea puternic
Comprese reci cu apă la coapse

„Dacă o femeie suferă de menstruaţie la timpul nepotrivit să ia o cârpă de in care să o înmoaie în apă rece şi cu care să-şi înfăşoare coapsele pentru a se răci înauntru. Căci prospeţimea de la in şi de la apa rece îi va opri sângerarea. După aceea ea să-şi maseze venele de la picioare, burta, pieptul şi măinile cu ceva presiune către inima (deci mişcarea de masaj pentru a aduce sângele înapoi la inima) ca să facă silească sângele deci să circule cum trebuie.”

În afară de asta Hildegard scrie pentru dereglări de ciclu : “femeia să evite lucrul prea greu şi supraoboseala din cauza umblatului ca să nu facă sângele să se mişte prea mult. Ea să evite şi mâncarurile tari şi amare (cafeaua, ciocolata, cacao, cartofii, roşiile, vinetele, ardeii şi tot ce este amar) ca să nu-i creeze o digestie rea. Să mănânce ceva moale şi cu gust bun ca să o vindece pe dinăuntru. Vinul şi berea ( berea fără hamei!) sunt mai bune decât apa (în acest caz)”

Berea fără hamei este imposibil de găsit azi. Hameiul este dăunator sănătăţii şi împiedica efectul vindecator al plantelor ! Ceaiul de hamei se foloseşte in medicina naturistă în caz de insomnie căci reduce energia corpului la zero, de aceea cui bea bere i se face somn.

Ficat de pasare şi de vita la anemie şi pierdere de sânge

Pierderea de sânge, anemia, lipsa de sânge se poate ameliora prin consumul  de ficat de găină sau de pui, de ficat de vită, de sfecla roşie (fiert numai !), de struguri, de dude şi de vin amestecat cu apă.

Colici şi dureri premenstruale
Frunze, tablete şi tintura de ruta de gradina (vinarţul) (vinarţul / Ruta de gradina / Weinrute Ruta graveolens)

În special la femeile de tip melancolic ruta de gradina ajută foarte repede. Se ia zilnic, de trei ori pe zi câte 1 tabletă de ruta de gradina sau se mănâncă 1-3 frunze proaspete după masă. De asemenea se poate folosi tinctură în caz că frunzele şi pastilele nu se pot obţine. Vinarţul ajută şi la depresie.

Dr. Strehlow: “foarte uimitor a fost efectul imediat la o pacientă care suferea de mai multe luni de sângerari între cicluri, care au fost oprite imediat după ce s-a luat pastile de vinarţ.”

Dereglari şi dureri de menstruaţie, colici abdminale cauzate de ciclu
Supă de iarba fetei 

“Iar când femeile au un astfel de ciclu (cu dureri) să mănânce aceasta supă şi ea le va elimina sucurile rele din corp ”

5 frunze de iarba fetei se taie mărunt sau ceva tinctură de iarba fetei se fierbe cu ceva unt timp de 2 minute într-un sfert de litru de apă. Se adaugă ceva făină de grâu speltă (sau de grâu normal în caz că acesta nu se poate obţine), un pic de sare şi un vârf de cuţit de bertram şi totul se fierbe până iese o supă cremoasă. Aceasta supă se mănâncă de 2-3 ori pe săptămână până dispar simptomele.

Colici abdominale, dureri de cap, simptome menstruale
Alifie de iarba fetei

 • 20 ml de piure de plante iarba fetei
 • 2 linguri de suc de planta de iarba fetei

Se amestecă bine totul cu 100 g de unt la foc mic până se face o alifie. Se scoate apa din unt şi cu această alifie se unge locurile unde se simte durerea până aceasta dispare.

Colici abdominale, durei la menstruaţie, junghiuri la inima, în coaste
Pastile de fenicul şi galagal

Se iau zilnic după masă câte 1-2 pastile de fenicul şi galangal (Fenchel-Galgant). Pastilele nu se înghit ci se topesc încet în gură, căci substanţele active sunt absorbite prin mucoasă. Galangalul este iute. În caz acut sau mai grav se iau imediat 2-4 pastile.

În caz că nu se pot obţine pilule gata presate se poate lua praf din seminţe de fenicul amestecat cu praf de galangal şi praful acesta se amestecă cu ceva miere sau se ia pe pâine. Galangalul reduce coliciile şi junghiurile iar fenicul întăreşte efectul la galangal. Acest amestec ajută cu mare succes şi la colici şi dureri din cauza menstruaţiei.

Atentie, amestecul de fenicul-galangal are un mic efect purgatoriu şi acest efect trebuie considerat la cei ce suferă de constipaţie sau diaree unde el poate fi neavantajos.

Colici şi dureri abdominale, dureri de cap, ştres, stomac nervos,  durei în plexul solar, slăbirea pancreasului.
Crema de brad

Reţeta: 50 g de ace şi ceva scoarţă de pom de brad luate din pom primăvara până în mai (inclusiv), când pomul este verde şi zemos.

(Atenţie brad şi nu molid ! Conurile de la brad nu cad niciodată jos căci petalele lui se risispesc. Conurile de brad stau vertical în sus pe creanga şi nu atârna în jos !)

Ingrediente: ace şi scoarţă de brad, 25 g de salvie, 100 g de unt de vaca (facut în mai) 250 ml de apă

Se fierbe totul până se face o alifie care se păstrează în cutiuţe închise bine şi dacă se poate la rece. Mod de folosire :

 • La dureri de cap: se masează mai întâi tâmplele, după aceea fruntea şi după acea capul întreg.
 • La dureri abdominale: de 1-2 ori pe zi se masează zona abdominală de la plexul solar până la buric

Mioame, ciste, ganglioni umflaţi, umflături, tumori, cicatrice de la operaţii, negi
Apa de ametist

“Când ceva umflatură creşte în trup, atunci umezeşte o piatra de ametist cu salivă şi unge cu ea locul umflat şi acesta umflatură se va diminua şi va dispare”.

Dr. Strehlow: “La astfel de simptome ajută şi crema de viorea(se poate cumpăra in Germania de la firma Jura “Veilchen-Creme” sau se poate face cu viorele şi ulei). La o pacientă de 60 de ani, care avea o cistă la uter aceasta a dispărut după o tratare cu elixir de linte de apă, lasare de sânge din vena şi crema de violete. Cista era mare cât o nucă şi urma să fie operată. După tratament acesta cista a dispărut şi nu s-a mai putut vedea la ultrasunete.”

Anemie, lipsa de fier în sânge
Pate de ficat de găină ca remediu la anemie

250 g de ficat de găină (de casă şi nu crescută industrial) tocat mărunt şi 2 cepe mici se prăjesc în ceva unt sau ulei (nerafinat, de măsline sau de floarea soarelui)

Se dă totul prin tocător ca să se facă un pate de ficat. Se pun ceva condimente (de exemplu sare, galangal, bertram, cimbrisoul de câmp, busuiocul cerbului) şi se mănâncă pe pâine zilnic de 2-3 ori pe zi. Se ţine la frigider şi se consumă cât mai repede. Asta este mult mai eficient decât tabletele sintetice cu fier, care în general nu poate fi absorbit de organism fiindca acest fier este prea grosolan.

Senzaţie de vomă în timpul sarcinii sau la rău de mare
Biscuiţi cu galbenuş de ou şi saxifragă

Reţeta: 62 g de chimen turcesc, 22 g piper alb, 16 g de praf de saxifraga (pătrunjel de câmp)

Se fac biscuiţi cu făină de grâu integral şi se mănâncă câte 3-5 pe zi. Acest amestec se poate lua şi ca praf pe pâine.

În timpul sarcinii să se evite tot ce este acru şi amar. Poftele gravidelor sunt în general dăunatoare căci ele poftesc în general numai la produse dăunatoare sănătăţii şi a copilului. Aceste pofte sunt cauzate în mare parte de alimentaţia incorecta, de sângele rău din corp sau de anumite boli. O gravidă sănătoasă nu are astfel de pofte greşite.

Febra puternică, depresiune
Seminţe de plantago ovata

“cine fierbe seminţe de plantago ovata (Flohsamen / Plantago ovata) în vin şi bea vinul cald invinge febra puternică. Şi dispoziţia rea a omului dispare şi omul se face voios şi ajută la sănătatea creierului”

Pericol de naştere precoce sau de pierdere de sarcina
Supă din carpen

(Hainbuche – Carpinus Betulus) 

1 mâna de frunze de carpen se taie primavara mărunt, se fierbe într-un sfert de litru de lapte de vacă cu 1 lingură de făină de grâu spelta, se adaugă un ou şi ceva condimente. Când există pericolul de pierderea sarcinii să se mănânce profilactic aceasta supă . Iarna se poate lua tinctura facută din aceasta.

Linii la piele cauzate de sarcină, rani închise, cicatrici
Masaj cu ulei de portocale

Masaj des cu ulei din flori de portocale sau cu cremă de violete. Uleiul de flori de portocale masat pe pielea între anus şi vagin ajută şi la dilaterea uşoară în timpul nasterii.

Ciclu prea puternic, dereglari de ciclu
Comprese cu iederă

“femeia care primeşte la timpul nepotrivit ciclul puternic să fiarbă (frunze) de iederă ( Efeu) în apă şi să le pună calde pe coapse şi peste buric”.

Lipsa de ciclu
Suc de leustean

“o femeie căreia nu îi vine ciclul să fac o supă cu ouă şi unt fiert ( Butterschmalz) şi cu ceva suc de leuştean (şi ceva vin). Asta să folosească înainte şi după masă”

Reteta: 2 ouă se amestecă într-o supa de găină, se adaugă 2-4 linguri de unt şi 100 ml de vin şi 2 linguri de suc de leuştean sau ceva mai puţină tinctură sau suc de leuştean. Se fierbe bine şi se bea înainte şi după masă cam jumătate de cană.

Blocaj la naştere, greutăţi cu naşterea
Comprese cu fenicul şi rotunjoara

“Când o femeie însărcinată are greutăţi la naştere atunci ea să folosească cu mare grijă ierburi fine şi anume fenicul (Fenchel) şi rotunjoara (Gundelreben) fierte în apă şi după ce a presat afară apa din ele să le pună pe coapse şi pe spate şi să le lege cum trebuie cu o pânza şi durerile de naştere şi drumurile de naştere închise se vor domoli şi se vor deschide. Căci sucuri rele şi reci contractează drumurile de naştere şi le închide. Când însă caldura fina a fenicului şi a rotunjoarei împreună cu fineţea apei la foc puse pe coapse şi pe spate ademenesc membrele către deschidere, căci femeile se blocheaza mai ales acolo”

Tratament de menopauza
Vin de salvie. Ceai de salvie

1 linguriţă de frunze de salvie se fierbe bine cu un pahar de apă sau de vin, se strecoară şi ceaiul sau vinul acesta se bea călduţ câte puţin de-a lungul zilei.

Elixir din rădăcina de rodul pământului (Aronstab / Arum maculatum)

12 g de de rădăcina de rodul pământului , 1 litru de vin

Rădăcina tăiată mărunt se fierbe în vin timp de 5 minute, se strecoară iar vinul se pune în sticle curate şi sterilizate în prealabil cu ceva alcool.

Bai în ramuri de chiparosi

1 mâna de ramuri de chiparoşi (Zypresse) se taie mărunt şi se fierbe într-un litru de apă timp de 5 minute. Se pune în apa de baie care să aiba 37-39 de grade şi se face baie în această apă timp de 20 de minute.

Valuri de caldură, de transpiraţie, depresiune
Lemn dulce, salvie sau ceai de salvie, iarba fetei prospata sau uscată
Tristeţe, depresiune (din cauza bolii)
Piatra de onix

„când cineva este trist din cauza bolii atunci să privească cu atenţie o piatră de onix verde sau neagră pentru ceva timp şi după aceea să ţină piatra ceva timp în gură şi tristetea apăsătoare va dispare”

Sângerari din nas, sângerări în general
Amestec de mărar cu coada şoricelului

 1. Vara: Mărar şi coada şoricelului proaspat
 2. Iarna: Mărar şi coada şoricelului uscat, ceva vin şi un saculeţ de pânză

“Cui îi curge mult sânge din nas, să ia mărar şi de două ori mai multă coada şoricelului şi să pune ierburile astea verzi pe frunte, pe tâmple şi pe piept. Însă trebuie să fie verzi căci puterea lor lucrează în verde. Iarna însă (când acestea nu se pot găsi verzi) să se ia praful lor, să se stropească cu ceva vin şi să se pună într-un săculeţ care se pune pe frunte, pe tâmple şi pe piept, aşa cum s-a spus mai înainte” 

Argintul
Vomitat

“Cine are prea multe sucuri în el şi le vomită, să înroşească un argint care a fost purificat (prin topire) în foc şi să-l pună cald într-un vin curat şi să facă asta (adica înroşitul argintului) de 2-3 ori pentru că vinul să devină cald. Şi să bea vinul ăasta înainte de masa de seară şi asta îi va micşora sucurile din el, adică le va face să dispară. .. dacă ar mânca cinve praf de argint el ar fi prea rece şi i-ar sta greu la stomac şi de la asta el ar avea daune, chiar dacă i-ar ajuta la o boală “ 

Naştere
Piatră de jasp 

“când o femeie aduce pe lume un copil şi după ce l-a adus pe lume, în patul copilului, să ţină un jasp în mănă pentru ca spiritele rele ale aerului să nu-i aducă ei sau copilului daune. Căci limba şarpelui străvechi (Satana) se întinde după sudoarea copilului care urmareşte în special în acest timp atât copilul cât şi mama.”

Was this article helpful to you? Yes No

How can we help?