1. Home
  2. Docs
  3. Hildegard von Bingen
  4. Febra

Febra

Dieta în caz de febră

„Cine are febră de 3 sau 4 zile ( Hildegard distinge mai multe tipuri de febră) să nu bea pe stomacul gol nimic, în afara în cazul de urgenţa când are o sete foarte puternică. Atunci el poate bea un pic de apă rece. La micul dejun însă este mai bine să bea vin (diluat cu apă) decât apă. Dacă nu are vin să bea bere de orz (aşa cum se făcea pe vremuri, cea din ziua de azi nu mai e bună) şi dacă nu o are să bea apă fiartă cu miere fiartă (cea mai bună alternativă deci) şi dacă nu are nici din asta să bea apă care a fost fiartă şi după aceea răcită. Nimeni să nu bea pe stomacul gol în afară de cazul când slăbiciunea îl sileşte să bea pe stomacul gol, însă este mai sănătos să bea vin (sau vin cu apă) decât apă. Cine bea vin însă fără motiv (adica fără sete) pe acela vinul îl face lacom în dorinţa de a bea şi mânca şi nătâng în gândurile lui”

Febră
Boabe de naut prăjite pe carbuni

Cei cu febră să prăjească boabe de năut la foc pe cărbuni încinşi la roşu şi o să fie vindecaţi dacă le mănâncă“

Ceai de zmeură

« Cine are febra să fiarbă frunze de zmeură în apă şi să lase frunzele în el şi să bea apa asta caldă dimineaţa şi seara. Şi iarba să o pună pe burtă (ca compresă). Să facă asta trei zile la rând şi febra va dispare”.

Oţet de onix

“cine are febră să lase o piatra de onix cinci zile în oţet de vin şi după ce a scos piatra din el să folosescă oţetul (cu măsură) la mâncare şi febra va dispare căci căldura oţetului elimină sucurile rele care crează febra”.

Frunze de lamîie fierte in vin

“cine are febră să fiarbă frunzele de lamîie în vin, să le strecoare şi să-l bea cu hărnicie (adica des, dar cu măsura) şi el se va vindeca”

Căldăruşa fiartă în vin

“Cine are febră să zdrobească căldăruşa (Akelei), să strecoare zeama şi să o pună în vin pe care să-l bea des şi îi va merge mai bine”

Febra fierbinte de la pojar, pneumonie, scarlatină, infecţii, meningită
Rădăcina de cicerbiţă în vin (Cicerbia / Meisterwurz) 

“Cine are febră de orice fel, să ia rădăcina de cicerbiţa alpină, să o zdrobească şi să pună o cană de vin peste ea astfel încât vinul să acopere rădăcina şi să lase vinul aşa peste noapte. Şi dimineaţa să pună vin proaspăt (peste cel vechi) şi să bea asta dimineaţa pe stomacul gol (deci înainte de orice masă). Să facă asta timp de 3 sau 5 zile şi va fi vindecat”. 

Dr Strehlow: Indicaţie la febra care apare la pojar, scarlatină, pneumonie, aprindere la plămâni, meningită, amigdalită.

Febra fierbinte
Praf de galangal luat în apă de izvor

“Un om care are febră fierbinte să pulverizeze galangal, să-l pună în apă de izvor (nu de fântână !) şi să-l bea şi asta îi va stinge febra“. Există diferenţe între ape, de aceea această specificare care trebuie respectată!

Febră puternică. Inflamarea pielii creierului – Meningită
Smirna

“când dă peste un om o febră mare atunci să i se dea smirna în vin cald să bea şi febra va dispare”

Dr. Hertzka, Dr. Strehlow: “Febra mare” este pomenită de Hildegard numai aici. La infecţia pielii creierului unde apăre febra puternică se poate potrivi cuvântul “febră mare”. ” Nu scrie cât praf de răşină de smirna se foloseşte. Se poate folosi şi tinctură de smirnă (20-30 de picături). La folosirea smirnei Hildegard scrie ca cine o foloseşte să poarte ceva de aur la el (un inel).

Febră puternică de la scarlatină, pojar, boli de copii, infecţii
Praf de brie pe pâine

“un om care are o febră arzătoare şi puternică să ia praf de brie (Bärwurz) pe pâine şi anume pe stomacul gol şi după masă şi îi va merge mai bine”

Febra puternica cu friguri, malarie şi alte boli infecţioase cu febra
Busuioc cu vin şi miere

“Cine are febră puternică sau cu friguri să fiarbă busuioc (Basilikum) cu miere în vin, să-l strecoare şi să bea asta înainte de masă şi după masă şi noaptea şi febra se va duce şi frigurile se vor vindeca.”

Gripa virală, febră, pojar, gripa intestinală cu diaree, boli abrubte şi poliomelită
Rubin

„Rubinul creşte în timpul eclipsei de luna… aşa cum aceasta este rară, tot aşa de rar este şi rubinul şi forţa lui trebuie folosită cu mare atentie şi chibzuinţă“.

“Când cineva are o febra cu friguri sau altfel de febra sau gută sau orice alta boală care slăbeşte omul atunci să ia un rubin la miezul noptii căci atunci puterea lui este deosebit de mare şi să-l pună pe buricul bolnavului şi anume exact atunci când apare o schimbare a sucurilor din corp. Să nu-l ţină mai mult pe buric decât până a simţit că s-a încalzit. Atunci să-l ia imediat de pe buric căci puterea aceastei piatre patrunde omul mai mult decât orice medicament şi alifie. Căci dacă l-ar purta mai mult timp la buric atunci puterea lui l-ar usca. Folosit în mod adecvat această piatră alunga toate bolile infectioase de la om.

Gripă, febră
Smaragd

“când molime atacă omul aşa încât provoacă furtuni în corp atunci să ia imediat un smaragd în gură că să se umezeasca cu saliva şi să-l scoată şi să-l bage de mai multe ori în gură şi atacurile abrubte ale acelor boli vor disparea fără nici o îndoială.”

Febra la stomac – Gripa la stomac
Vin încălzit cu aur înroşit

“cine are febră la stomac să înfierbinte un vin curat vin cu o bucată de aur înroşit şi să-l bea aşa (cald) şi ferbra îl va părăsi”.

Was this article helpful to you? Yes No

How can we help?