1. Home
  2. Docs
  3. Hildegard von Bingen
  4. Muşcături de insecte şi animale

Muşcături de insecte şi animale

Păduchi, ochi slăbiţi
Miros de levanţica (Lavendel)

„Şi când omul care are păduchi să miroasă des levănţica şi atunci păduchii mor pe el. Iar mirosul ei fac ochii limpezi”. Reţeta: Se miroase de mai multe ori pe zi flori de levănţică sau ulei esenţial de levănţică.

Păduchi
Alifie de calonfir cu untura

“cine are mulţi păduchi să zdrobească calonfir (Balsam) şi să amestece zeama ei cu untură şi să se ungă în jurul gîtului şi la subţioară şi paduchii vor muri”

Pureci
Pământ ars

Se ia ceva pământ din care se facă nişte biluţe mici care se ard la cuptor sau la soare până acestea se întăresc şi se usucă bine de tot. Aceste biluţe se împraştie în pat (sub saltea, lângă pat, în jurul patului) sau acolo unde sunt purecii şi aceştia vor fugi din cauza uscăciunii pământului pe care ei nu o suportă.

Muşcătură de câine
Albus de ou şi faina de grâu. Coada şoricelului

“când un om este muşcat de câine să ia faină de grâu şi cu albus de ou să facă o pastă şi asta să o pună 3 zile pe muşcătură ca să tragă otrava din ea. Căci muşcătura unui câine este din cauza la respiraţia câinelui mai otrăvitoare decât la alte animale. După aceea să dea pasta la o parte şi să zdrobească coada şoricelului (adica să facă zeama din ea ) cu albuş de ou şi să pună asta încă 3 zile pe rană şi după asta să trateze rana cu alte leacuri pentru răni” (alifii, comprese etc.)

Muşcături de insecte şi paianjeni
Suc de patlagina

Se pune suc proaspăt de pătlagină la locul muşcat, înţepat.

Agat

Muşcătura de insecte, de ţepuşe, de paianjeni, contact cu otravă scuipată sau eliminate de animale, insecte

„Când te-a muşcat un paianjen sau un alt vierme (insectă) sau şi-a aruncat otrava pe un om aşa încât ea încă nu a intrat în corp (în circulaţia sângelui), atunci încălzeşte la soare sau pe o carămidă fierbinte o piatră de agat. Şi cu ea încălzeşte locul dureros şi agatul va scoate otrava afară. După aceea mai încălzeşte încă o dată piatra în acelaşi mod şi ţine-o deasupra la apă fierbinte care scoate aburi aşa încât apa transpirată de piatră să se amestece cu cea din oală (să pice în oală) şi după aceea pune piatra în acea apă o oră scurtă (30 min.) Şi cu apa asta înmoaie o cârpă de in pe care o legi la locul cu muşcătura sau la locul unde o altă otravă s-a vărsat şi cu asta vei fi vindecat”.

Was this article helpful to you? Yes No

How can we help?