Hirudoterapia – Terapia cu Lipitori

Secțiune preluata din “Manual Hirudoterapie” – autor Laur Manea

1. Introducere în Terapia cu Lipitori

Introducere în Hirudoterapie – Terapia cu Lipitori

Din punct de vedere istoric, hirudoterapia poate fi comparată cu însăși istoria științei medicale. Cele mai vechi informații despre tratamentul cu lipitori se referă la Egiptul Antic (fiind inscripționate pe templele vechi și mormintele faraonilor. Primul învățat al Greciei Antice care a atras atenția asupra lipitorilor a fost Nicandru din Colofon (200-130 i.e.n.). Dar trebuie de menționat că metoda este înscrisă, de nenumărate ori, în tratatele lui Hipocrate, Galalen și Avicena. Din sec. al XVI-lea până în sec. al XVII-lea, tratamentul cu lipitori se folosea deosebit de des. Există izvoare care atestă că grecii făceau comerț în Grecia și Roma antică cu lipitori aduse din Dacia și din Egipt. Pliniu cel Bătrân spunea că la Roma toți marii doctori prescriau lipitori în mai toate bolile. Francezii spun că însuși Pasteur, ar fi avut o comoție cerebrală și ar fi fost tratat cu lipitori. Ȋn Europa se foloseau într-atât de mult încât numai în Franța, în 1850, s-au cumpărat în jur de 100 de milioane de bucăți. Ȋn țara noastră, în sec. XIX-XX, tratamentul practic pentru oricare boală începea cu aplicarea lipitorilor. Ȋn secolul al XVIII-lea, s-a ajuns la folosirea excesivă a lipitorilor. Ȋn Franța se aplicau în jur de 30 de lipitori unui singur pacient. La începutul secolului al XIX-lea, Germania exporta anual circa 30 milioane de lipitori în America, aproximativ aceeași cantitate fiind folosită și în țară. Totuși, această situație s-a schimbat către finele secolului al XIX-lea, când noile tehnici de tratament medical (antibioticele), au înlocuit vechile leacuri folosite acasă. Ȋn ultimii 20 de ani, lipitoarea cea sensibilă trece printr-o perioadă de renaștere, odată cu apariția chirurgiei reconstructive. Astfel, terapia cu lipitori devine din ce în ce mai populară. Astăzi se utilizează anual circa 300.000-400.000 de lipitori în scop terapeutic. O dată cu primul congres de hirudoterapie din anul 1990, țările din Europa de vest și America, au început cercetarea foarte amănunțită a lipitorilor și a modului de folosire a acestora în medicină. Din acel moment, medicina vestică nu a mai putut să nu țină seama de beneficiile pe care le aduce această creatură. S-a ajuns ca astăzi, să găsim lipitori în farmaciile din aceste țări.

O altă țară care a făcut cercetări amănunțite este Rusia. Ca și producție de lipitori, se spune că Rusia produce singură de zece ori cantitatea produsă de toate celelalte laboratoare de creștere și înmulțire la un loc. Spre deosebire de România, țară cu tradiție în tratamentul cu lipitori, dar care a abandonat această ramură a medicinei naturiste, Rusia a înțeles valoarea hirudoterapiei și a dezvoltat-o extraordinar de mult. Tratamentul terapeutic cu lipitori, dincolo de aspectul său prea puţin atrăgător, reprezintă o practică medicală în mare vogă în Rusia, care câştigă tot mai mult teren şi în Occident. Ȋn Udelnaia, există un sat de căsuţe din lemn, situat la cîţiva kilometri sud‑est de Moscova, acest centru creşte în prezent peste trei milioane de lipitori pe an şi este primul producător mondial în acest domeniu. Ferma, înfiinţată în 1937, a ştiut să profite în ultimii ani de creşterea interesului pe piaţa internaţională pentru lipitori.

Nemții folosesc pe scară largă lipitorile în tratarea multor boli. Sunt la ora aceasta principalul importator în Europa. Americanii folosesc și ei pe scară largă. Fac încercări de tratare a S.I.D.A. și a anumitor forme de cancer, cu lipitori. De remarcat ca UNESCO, a catalogat lipitoarea medicinală, ea în sine, medicament. Este singurul animal, considerat medicament. Singurele țări din Europa care nu vor să auda în continuare de lipitori sunt România și Bulgaria. Un mare noroc avem cu un om de bine, un român din Moldova, cu studii de hirudoterapie la Moscova, doctorul Şeremet. Este singurul doctor care s-a făcut remarcat până la momentul de față în hirudologia din Romania.

Curios este faptul că, lipitorile, erau folosite nu numai în scop medical dar și în tratamente cosmetice sau alimentație. Să zicem, e cunoscut cu exactitate, că înainte de baluri, chiar și reprezentantelor cu sânge împărătesc li se aplicau lipitori după urechi, ca în consecință, obrajii acestora, să ardă de rumeneală după o întreagă noapte de dansuri.

Ȋmpăratul Austriei, August al II-lea, prefera invitația la cină, acolo unde se serveau cârnăciori din lipitori (pe o gâscă bine hrănită, se aplicau mai multe lipitori, după ce se săturau și cădeau pe tavă, erau date la cuptor, se serveau ca și cârnăciori crocanți, dietetici).

Astăzi abuzul de medicamente chimice a devenit un dezastru care, după dimensiune și consecințe, poate fi comparat spre exemplu cu schimbările de climă sau cu poluarea ecologică a aerului, apei și solului. Prin aceasta se explică și faptul că, din anii 1980, în toată lumea tinde să crescă interesul către metode nemedicamentoase de tratament. Respectiv și hirudoterapia ca metodă medicinală straveche și nemeritat uitată, trăiește cu adevărat o a doua renaștere. Cu toate acestea, este foarte important, dacă testările clinice ale noilor preparate de tratament durează de regulă câțiva ani, atunci efectul curativ al hirudoterapiei este verificat de o experiență de mii de ani. Păcat doar ca dimensiunile încadrării hirudoterapiei în practica vastă a medicinei merge încet, deoarece necesită o atitudine strict individuală pentru orice pacient. Eficiența metodei este generată și ca acțiune locală de fluidizare a circulației capilare, care micșorează surplusul venos, cât și acțiune generală asupra întregului corp.

Rolul lipitorii în terapie este să diminueze coagularea sângelui. Lipitorile pot fi folosite în diverse terapii cum ar fi : mâini/picioare/dureri ale nervilor, tromboza, hipertensiune, diabet, tiroida, colesterol, acid uric, varice, dependența de medicamente, coşuri şi pete, dureri menstruale, epilepsie, tonifiere facială, slăbirea gambei, boli de inimă, inimă slăbită, îngustarea şi blocarea arterelor coronare, diluarea sângelui poate reduce tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sanguină, reglează circulaţia şi elimină surplusul de toxine din organism, dizolvă chisturile din sânge, normalizează tractul îngustării nervoase, scade nivelul colesterolului, îmbunătațește flexibilitatea arterelor, reduce tensiunea nervoasă, hipertensiune arterială, cerebroscleroză, arterioscleroză, stenocardie, cardioscleroză postinfarct, Hipertensiunea, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, aterosleroza, tromboflebite, varice, hemoroizi, afecțiuni ginecologice, afecțiuni ale pielii, migrena, infertilitate, afecțiuni oculare, prostată, parodontoză, nefrite, otite și altele. Adesea, chiar și în cele mai complicate cazuri, atunci când bolnavul nu mai poate evita intervenția chirurgicală, hirudoterapia poate învinge boala (varice, hemoroizi, tromboflebită).

După intervenția chirurgicală, sângele proaspăt și bogat în oxigen, provenit din artere, ajunge la locul operației, dar sângele venos este drenat mai greu, adică acesta continuă să rămână în zonă și ajunge cu dificultate înapoi la inima și plămâni. Aceasta poartă numele de congestie venoasă sau insuficiență venoasă și face ca acea zonă să devină rece și cianotică. Aplicarea lipitorilor după intervenția chirurgicală îmbunătățește circulația locală și ajută la vindecarea țesuturilor. Lipitorile sug sângele venos care impiedica circulația și astfel permit sângelui arterial să ajungă mai usor și în cantitate mai mare la țesuturi. Venele sunt mai fragile decât arterele și au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se vindeca. Lipitorile preiau practic rolul venelor, permițându-le acestora să se refacă.

Medicii traci foloseau lipitorile pentru normalizarea presiunii sângelui, în cazul comoţiilor cerebrale, al traumelor, pentru înlăturarea deochiului, a blestemelor, pentru calmarea acceselor de isterie. Astăzi, gama afecţiunilor tratate prin hirudoterapie este mult mai largă. Analizele ştiinţifice din acest moment confirmă acţiunea terapeutică a hirudinei (substanţa care se găseşte în saliva lipitorilor) asupra organismului uman. Pe lîngă hirudină, în saliva lor se mai găsesc încă 30 de substanţe active, care nu pot fi sintetizate sau create pe cale artificială. Lipitorile, aplicate în puncte bine stabilite în medicina orientală, vor începe să sugă sângele bolnavului. Efectele se resimt imediat asupra organelor suferinde: se opresc spasmele vasculare, se îmbunătăţeşte alimentarea ţesuturilor, se calmează durerile, se îmbunătăţeşte metabolismul. În plus, saliva lipitorilor are acţiune antinflamatoare, antibacteriană, de purificare a sângelui. Ȋncă din momentul în care lipitoarea începe să sugă sângele începe să se manifeste acțiunea terapeutică asupra organelor modificate din punct de vedere patologic, după care intră în acțiune un întreg șir de mecanisme de normalizare a microcirculației; în particular, este vorba despre mecanismul de înlăturare a spasmelor vasculare, de asemenea, despre mecanismul de grăbire a hemoragiei, ceea ce contribuie la o distribuire mai rapidă a structurilor asimilate către organele-țintă (organele cu un focar patologic). Ȋn același timp scade potențialul de coagulare, ceea ce conduce la îmbunătățirea hrănirii țesuturilor și, în consecință, la lichidarea procesului patologic. Combinată cu folosirea plantelor, hirudoterapia crește efectul tratamentului de 1,5 ori.

Organismul uman se schimbă des prin regenerarea celulară, dar deoarece aceasta este diferită de la o vârstă la alta, trebuie să știm că lipitoarea medicinală, prin substanțele biologic active pe care le introduce în organismul nostru echilibrează acest proces în favoarea noastră. Astfel că dacă până la 18 ani raportul de celule noi față de cele moarte este de 4 la 1 iar după 40 de ani, raportul este de 4 celule moarte și una născută, lipitoarea transformă procesul în 1/1. Egalizează ascest proces. Se știe deja că cei care au folosit de-a lungul vieții lipitori medicinale, au trăit cu mult mai mult decât media generală.

Hirudoterapia este eficientă de asemenea în tratarea proceselor inflamatorii din rinichi, ficat, vezică biliară. Lipitorile se folosesc şi în ginecologie. Hirudoterapia are rezultate pozitive în cazul unor afecţiuni ca endometritele, inflamarea ovarelor, mastită, modificări degenerative ale ovarelor și sterilitate. Cei care suferă de hemoroizi, folosind o singură dată lipitori, vor observa rezultate pozitive imediat. Chiar şi în oftalmologie, lipitorile medicinale pot ajuta. Astfel, hirudoterapia e indicată în procesele inflamatorii ale sistemului circulator, glaucom, traume oculare. Încă din antichitate, lipitorile erau leac pentru tratarea afecţiunilor sistemului nervos. Ele acţionează şi în cazul artritelor. În intervenţii chirurgicale, grăbesc vindecarea cicatricelor. De la boli ale sistemului respirator, la boli de piele, obezitate, afecţiuni stomatologice. Lipitorile, aceste mici animale respingătoare, contribuie la vindecarea şi a celor mai severe probleme.

Medicina orientală a dovedit existența pe piele a unor zone deosebite (puncte) care au o legatură bine exprimată cu organele interne. Capacitatea de a influența de la suprafața pielii organele interne permite folosirea în scopuri terapeutice a unor tipuri diverse de reflexoterapie, acupunctura și, în aceeași măsură, hirudoreflexoterapia. Este vorba în acest context de combinarea a două metode: acupunctura și hirudoterapia. Astfel, se pune în acțiune punctul reflexogen, responsabil pentru un organ sau altul în organism, prin intermediul unei influențe mecanice (înțepătura lipitorii), plus injectarea în sistemul sangvin a salivei lipitorii; un complex de 30 de fermenți activi din punct de vedere biologic, care au proprietăți terapeutice (antinflamatoare, antibacteriene, de purificare a sângelui, de calmare a durerilor), îmbunătățesc metabolismul, normalizează fondul hormonal.

Saliva este produsă în momentul în care lipitoare este aplicată. Când lipitoarea începe să sugă sângele, saliva ei intră în sângele pacientului. Saliva lipitorii conține o varietate largă de substanțe chimice naturale foarte utile organismului nostru. Ȋn timpul celor 1-2 ore de terapie, sângele se amestecă perfect cu aceste substanțe naturale.

Nu se recomandă să utilizaţi singur lipitorile, dar dacă un specialist vă propune să le aplice pe pielea dumneavoastră, nu refuzaţi. Acțiunea terapeutică a lipitorilor are la bază trei factori. Ȋn primul rând, lipitoarea mușcă punctele reflexogene alese de medic. Ȋn al doilea rând, lipitoarea introduce în sânge saliva care conține o gamă de substanțe active din punct de vedere fiziologic, acțiune care conduce la normalizarea procesului patologic. Şi, în al treilea rând, lipitoarea realizează descărcarea mecanică a sângelui. Prin aceasta se asigură și pomparea liberă de către lipitoare a sângelui și, de asemenea, hemoragia care continuă după îndepărtarea lipitorii.

Hipertensiunea, stenocardia, cardiopatia ischemică, starea de preinfarct, infarctul miocardic, aterosleroza constituie o listă incompletă a patologiei sistemului vascular, unde lipitorile sunt recomandate ca un mijloc terapeutic foarte eficient. Ele sunt folosite atât independent, cât și în combinație cu alte metode de tratament, excluzând însă anticoagulantele.

Ȋn ateroscleroza vaselor cerebrale, infarct, tromboză și embolia vaselor cerebrale, lipitorile pot fi nu numai un mijloc de tratament, ci o metodă de prevenire a complicațiilor care pot apărea în timpul acestor boli.

Hirudoterapia este eficientă de asemenea în tratarea proceselor inflamatorii din rinichi, ficat, vezică biliară. Lipitorile se folosesc și în ginecologie. Hirudoterapia are rezultate pozitive în cazul unor afecțiuni cum sunt endometritele, inflamarea ovarelor, mastita, modificări degenerative ale ovarelor, sterilitate. Efectul terapeutic se observă destul de repede, durerile scad brusc, temperatura se normalizează, ciclul menstrual devine normal.

Cei care suferă de hemoroizi știu cât de greu se tratează această afecțiune și cât de multe neplăceri poate provoca aceasta. Folosindu-se o singură dată de lipitori, niciun bolnav nu mai refuză această metodă mai târziu, pentru că efectul terapeutic se observă foarte repede.

Ȋn ciuda arsenalului contemporan foarte larg de mijloace de tratament care se află la dispoziția oftalmologilor, unii dintre aceștia știind despre eficacitatea hirudoterapiei apelează la ajutorul oferit de lipitori. Această terapie este recomandată în procesele inflamatoare ale sistemului circulator, în glaucom, în traumele oculare (mai ales în cazul contuziilor), în cazul creșterii tensiunii oculare.

Ȋncă din antichitate, lipitorile sunt folosite în tratarea afecțiunilor sistemului nervos. Ȋn zilele noastre, spectrul acestor patologii a fost lărgit. Nevritelor, nevralgiilor nervului sciatic, comoțiilor cerebrale, paraliziei periferice a nervului facial li s-au adăugat cerebroscleroza, miopatia, stomatonevralgia.

Procesele inflamatorii din articulații, artrita se tratează foarte eficient prin combinarea metodelor hirudoterapiei, ale terapiei manuale și ale fitoterapiei.

Ca mijloc profilactic în perioada postoperatorie, lipitorile sunt folosite și în chirurgie. Trebuie remarcat de asemenea că hirudoterapia grăbește vindecarea cusăturilor postoperatorii, contribuie la dezumflarea cicatricelor.

Ȋn otorinolaringologie, hirudoterapia a pătruns nu demult, dar și-a găsit foarte repede locul în tratarea nevritei acute a nervilor auditivi, a otitei externe acute, a afecțiunilor cavităților nazale.

Lipitorile sunt folosite cu succes și în tratarea bolilor de piele: în diferite tipuri de dermatoze, în toxicodermie, împotriva eczemelor, în tuberculoza pielii (lupus), în unele cazuri chiar și împotriva psoriazisului. Ȋn cazul furunculilor, hirudoterapia este cea mai eficientă și cea mai lipsită de durere metodă de tratament. Umflăturile, înroșirile și durerile dispar a doua zi după aplicarea lipitorilor. Hirudoterapia se folosește și în tratarea unor boli ale sistemului respirator: în obezitate, la persoanele suferinde de plămâni, în formele grele de astm bronsic, în pneumoniile însoțite de insuficiență respiratorie.

Lipitorile sunt utilizate după intervenția chirurgicală și alte tratamente, care implică reatașarea de lambouri de piele pentru a restabili fluxul de sânge şi pentru a promova vindecarea. Ȋn lambouri de piele, medicii trebuie să reatașeze arterele pentru a permite sângelui bogat în oxigen să curgă în țesutul traumatizat, pentru ca sângele să curgă şi prin venele ţesutului reconectat. Utilizarea în chirurgia plastică, lambourile de piele reintegrate, prezintă o provocare în restabilirea fluxului sanguin. Medicii pun lipitori pe zonele în care fluxul sanguin trebuie restaurat, lipitorile vor suge sângele din astfel de ţesuturi, restabilind fluxul de sânge și accelerând vindecarea.
Lipitorile sunt folosite uneori, pentru a clarifica modificările de culoare a ochilor negri.
Uleiul din lipitori este cunoscut pentru creşterea capacităţii sexuale.
În India, este folosit pentru prevenirea căderii părului.
Lipitorile sunt folosite în toată lumea în chirurgia plastică și reconstructivă.
Pentru scop cosmetic.

Spre deosebire de tratamentul alopat, cel cu lipitori nu are efecte secundare sau adverse! Saliva lipitorilor conține 30 de substanțe active! Cu efect miraculos pentru sănătate! Iată ce poate face numai una din ele, Hirudina! O puternică substanță bioactivă! Conține nu mai puțin de 65 de aminoacizi cu proprietăți:

  • antiinflamatorii,
  • cu efect anestezic și dezinfectant.
  • îmbunătățește microcirculația sângelui în țesuturi și în locurile patologice.

Ca efect direct, înseamnă:

  • detoxifiere generală
  • activarea sistemului imunitar
  • activarea sistemului cardiovascular
  • activarea sistemului nervos
  • activarea sistemului circulator

De curând, hirudoterapia a început să devină foarte populară și în stomatologie: în cazurile de parodontoza, de gingivita, nevralgii, stomatită.

După examinarea obligatorie și determinarea stării în care se găsește bolnavul, medicul stabilește numărul lipitorilor, zona și punctele în care sunt aplicate acestea (de exemplu, zonele în care se văd venele pe cap; în cazul hipertensiunii arteriale; sau alături de vena afectată; în cazurile de tromboză), dar și numărul ședințelor. Lipitorile se orientează singure și se adaptează fiecărui organism.

La unele persoane, ședința poate dura 10-15 minute, la altele; câteva ore, totul depinde de gravitatea procesului și de evoluția bolii. Dacă sângele conține viruși, microbi sau produse toxice, lipitorile încep să scuipe un lichid care conține aceste substanțe dăunătoare. Concentrația de toxine din sânge după ședința de hirudoterapie scade de zece ori. Acest fapt poate fi comparat cu procedura de hemodializa sau cu funcționarea unui rinichi artificial.

    Not Tags

Leave a Reply