Sfaturi pentru o viață sănătoasă

SĂNĂTATE

1. Mizați pe ceaiul verde.

Ceaiul verde este o băutură tradițională în China, țară care numără o mulțime de persoane trecute de 100 de ani. Cercetătorii de la ” Medical College of Ohio ” au descoperit în 1997 pe lângă antioxidanții conținuți, ceaiul verde inhibă formarea și dezvoltarea celulelor canceroase.

2. Adoptați o pisică.

Karen Allen, cercetător în medicină la Universitatea Buffalo (Statele Unite), afirmă pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului”. O pisică în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale – ca urmare – și a riscurilor unei boli cardiace.

3. Descoperiți algele tinereții veșnice.

Spirulina constituie, realmente, o sursă unică de oligoelemente și de acizi grași esențiali, ale căror proprietăți în prevenirea îmbătrânirii nu mai trebuie demonstrate. Rezultatul: o cură cu spirulină (capsule) aduce un surplus de tonus și de vitalitate.

4. Imitați albinele și convertiți la miere și polen.

Un studiu recent efectuat într-un spital din New York a demonstrat ele acționează pozitiv asupra colesterolului și a trigliceridelor. Este de reținut speranța de viață la apicultori este superioară celei a populației în general.

5. Cruțați partenerul / partenera de viață.

5% din cazurile de cancer pulmonar se datorează fumatului pasiv, când fumător este tovarășul de viață sau colegii de birou. Un studiu american a constatat o creștere cu 23% a mortalității coronariene la bărbații nefumători, căsătoriți cu femei fumătoare.

6. Țineți sub control tensiunea arterială.

Odată cu îmbătrânirea, tensiunea arterială afectează tot mai mult speranța de viață. Prevenirea ei se bazează pe reguli de viață bine cunoscute: exercițiile fizice, regimul alimentar echilibrat, sare cu măsură și, la nevoie, reducerea excesului de greutate.

7. Beți apă cu paharul mare.

Cercetătorii americani au demonstrat peste 5 pahare cu apă băute zi de zi reduc cu 60% riscul afecțiunilor cardiace.

8. Atenție  la insulină!

Hormon-cheie al metabolismului – adică al utilizării energiei alimentare, insulina accelerează procesul de îmbătrânire, atunci când este produsă în cantitate prea mare. Morala: zaharul puțin menține tineri. Mâncați miere!

9. Supravegheați ereditatea.

Fiecare dintre noi este dotat cu o moștenire genetică pe care ar trebui o studiem îndeaproape, pentru adeseori prezentăm aceleași predispoziții la o boală sau alta ca și părinții sau bunicii noștri.

10. Spălați pe mâini.

bună igiena a mâinilor (4 spălări pe zi) permite contactați cu 25% mai puține guturaiuri și cu 50% mai puține gastroenterite, comparativ cu persoanele care se spală pe mâini o singură dată pe zi.

11. Faceți siesta.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Boston a demonstrat o siestă făcută la mijlocul zilei poate face dispară semnele de oboseală a creierului și sporească performanțele de memorie. Ei au constatat, de asemenea, o ameliorare cu 20% a capacității de învățare la persoanele care pot doarmă în orele de prânz.

12. Evitați medicamentele combinate.

Cardiacii care iau medicamente pentru inimă, dar și aspirină, prezintă un risc de criză cardiacă cu 75% mai mare decât cei care evită această combinațiearată un studiu efectuat recent în Scoția pe 7000 de subiecți.

13. Înveliți.

Conform unui studiu realizat la Universitatea din Lille, scăderea bruscă de temperatură sporește cu aproape 13% riscul unei crize cardiace.

14. Curățați tastatura calculatorului.

Bacteriologii de la Universitatea din Arizona au constatat aceasta conțineîn medie – 25.000 de germeni microbieni, adică de 300 de ori mai mult decât colacul toaletei de la o instituție publică!

15. Testați unul din secretele sănătății deținute de Kneipp:

Mergeți cu picioarele goale prin iarba udă de rouă (atenție la viespi!). Acest pastor din secolul 19, precursor al terapiilor alternative, o făcea în fiecare dimineață, pentru antrenarea rezistentei fizice.

16. Încercați homeopatia.

Studiile tind demonstreze tot mai mult homeopatia face dispară numeroase simptome, mai ales cele ale fibromialgiei, adică oboseala cronică, de care suferă 1-2% din totalul populației de pe glob.

ALIMENTAȚIE:

17. Ciocniți paharele.

Pentru dr. Leonard Guarant de la Institutul de tehnologie din Massachusetts, consumul zilnic de vin (1 pahar) prelungește speranța de viață cu aproape 30%.

18. Limitați consumul de carne.

De aproape 50 de ani, studiile epidemiologice atrag atenția oamenilor de știință asupra anumitor patologii cronice asociate consumului de carne. La modul ideal, un adult n-ar trebui ingereze mai mult de 120 g de carne de vită pe săptămână.

19. Consumați oțet de mere.

Utilizarea ca remediu a oțetului de mere a fost popularizată de un medic american din Vermont , dr. Jarvis. Acesta a constatat longevitatea excepțională a persoanelor care-l consumau și a început îl prescrie pacienților săi (în doze moderate) datorită virtuților sale drenante.

20. Mâncați ciocolată.

Prestigiosul “British Medical Journal” a publicat recent un studiu efectuat pe 8000 de subiecți, demonstrând cei care consumau o cantitate mică de ciocolată (între 1-3 tablete pe lună), riscul mortalității era mai scăzut cu 36% decât la cei care nu consumau ciocolată deloc.

21. Nu neglijați usturoiul!

După ce-au descoperit un număr foarte mare de centenari în comitatul Jinshan, specializat în cultura usturoiului, cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia acesta prelungește viața. Usturoiul are capacitatea de a reduce tensiunea arterială.

22. Consumați nuci, tofu și fasole.

Cercetătorii din Toronto au descoperit faptul că la persoanele care au introdus timp de o lună în alimentația lor obișnuită, nuci, tofu și fasole, nivelul colesterolului a scăzut cu 30%.

23. Nu săriți peste micul dejun!

La persoanele care obișnuiesc mănânce dimineața, cazurile de obezitate sunt cu 44% mai puține decât la cele care se abțin.

24. Consumați banane în fiecare zi.

O banană pe zi aduce 400 mg de potasiu, care permite reducerea cu aproape 40% a riscului unui atac cardiac!

25. Consumați mere în fiecare zi.

La persoanele care cedează în mod regulat tentației de a mușca dintr-un măr, riscurile unor boli cardiace sunt cu 30% mai mici decât la persoanele care rezistă acestei tentații.

26. Consumați salată zilnic.

Foile de salată verde conțin luteină, o substanță din familia carotenoidelor, puternici antioxidanți. Luteina pare joace un rol benefic pentru sănătatea inimii și pentru sistemul imunitar.

27. Savurați desertulantiîmbătrânire“.

Luați doi pumni de fructe roșii (cireșe, căpșuni, zmeură, coacăze etc.) și stropiți-le cu lapte acru. Îndulciți desertuldupă gust cu miere și veți obține un adevărat regal de flavonoide, substanțe care combat oxidarea, cea care ne îmbătrânește celulele.

PSIHOLOGIE

28. Plângeți!

Lacrimile permit evacuarea unui exces de tensiuni dăunătoare sănătății. Unii afirmă chiar longevitatea femeilor s-ar datora capacității lor de a elimina toxinele plângând.

29. Îmbrățișați copacii.

Conform învățăturii taoiste, copacii au efecte benefice asupra longevității: transformă energiile negative în energii pozitive. Strângând în brațe un copac, reîncarcați cu energie vitală.

30. Ieșiți  din cochilie.

Activitățile sociale și relaționale îmbunătățesc speranță de viață: persoanele mai active social fumează mai puțin, mănâncă mai sănătos, fac regulat exerciții fizice și știu vorbească despre problemele lor.

31. Priviți partea bună a lucrurilor.

Optimiștii trăiesc mai mult decât pesimiștii și prezintă mai puține riscuri de deces prematur. Fericirea și optimismul par, de asemenea, sporească numărul celulelor noastre imunitare, armele cele mai eficiente ale organismului împotriva bolilor.

32. Recitați poezii.

Cercetătorii elvețieni au demonstrat persoanele care recită poezii câte o jumătate de oră în fiecare zi își reduc considerabil nivelul de stres și deci și riscurile unor maladii cardiace.

33. Studiați.

Cercetătorii californieni au descoperit faptul femeile cu bacalaureat sau studii superioare sunt mai puțin predispuse la bolile de inimă decât tovarășele lor mai puțin instruite.

34. Bizuiți pe inteligentă.

De curând, oamenii de știință englezi au publicat un studiu legat de relația dintre coeficientul de inteligenta (IQ) și longevitate. Conform rezultatelor prezentate pentru o perioadă de 60 de ani, indivizii cei mai inteligenți au cele mai mari șanse moară ultimii.

35. Oferiți o plantă verde.

Persoanele care locuiesc în zona rurală au o speranță de viață superioară celei a orășenilor. Un studiu al Centrului medical din Tokio a demonstrat populația urbană care trăiește în apropierea spațiilor verzi îmbătrânește mai greu.

36.  Mama.

Un studiu al Scolii medicale de la Harvard a demonstrat persoanele în relații “reci” cu mamele lor sunt expuse cu 91% mai mult la riscul de a contacta o boală gravă, în perioada vieții adulte.

37. Fiți credincioși.

Mersul regulat la biserică sporește speranța de viață, conchide “Jurnalul internațional de psihiatrie și medicină“. Deosebit de eficientă pentru destresarea organismului și deculpabilizarea sufletului, frecventarea lăcașurilor de cult protejează de asemenea digestia și respirația.

38. Așterneți sentimentele pe hârtie.

Dr. Pamela Peeke de la Universitatea din Baltimore informează: “Trei minute pentru a exprima câteva gânduri într-un jurnal sau câteva cuvinte adresate în scris unui prieten sunt suficiente pentru a calma stările de stres”. Dovada? După 4 luni de incitare la scris, 47% dintre pacienții astmatici aflați în tratamentul ei au manifestat o ameliorare a simptomelor.

39.  Mergeți la cinema.

Vizionarea unui film sau a unui spectacol de teatru sau prezența în sala de concerte ne ajută trăim mai mult – acestea sunt concluziile unui studiu suedez realizat pe 12.000 de persoane. 36% dintre pasionații de manifestări culturale au atins, efectiv, suta de ani, fiind încă în putere, pentru aceste distracții stimulează funcționarea sistemului imunitar!

40. Visați.

Conform neurologilor, visele servesc la stabilirea unor legături între amintirile înmagazinate de creier pe parcursul zilei și amintirile mai vechi. Pentru psihanaliști, visele exprimă aspecte neglijate ale personalității noastre. În ambele cazuri, visarea este o cale de a fi în armonie cu noi înșine, deci de a evita irascibilitatea și tulburările de comportament care pândesc persoanele private de somn.

    Not Tags

Leave a Reply