Boli de ochi – Remedii Hildegard

Remedii Hildegard pentru vedere slabă, boli de ochi şi cataractă

  1. lichior (vin) de pelin alb
  2. vin de topaz, frunze de tei, petale de trandafiri
  3. saliva cu safir, cristal natural pus însorit
  4. plimbări mai lungi pe iarba verde
  5. spălarea ochilor regulat şi des cu apă rece, compresă cu pânza de in înmuiata în apă rece, petale de trandafir pus pe ochi

Ochi slăbiţi, bolnavi

“vara înainte să te duci la culcare pune-ţi frunze proaspete de tei (Linde) pe ochi şi acoperă-ţi faţa cu ele ca să-ti facă ochii curaţi şi limpezi”

Conjunctivită, infecţie la ochi, ochi roşii, vedere slabă, cornee tulbure
Piatra de safir

„cine are ochi roşii sau inflamaţi şi cui îi dispare vederea să ia pe stomacul gol un safir în gură şi să-l umezească cu salivă. Cu degetul să ia saliva de pe safir şi să-şi umezească ochii şi anume aşa încât safirul să atingă ochii pe dinăutru şi ei se vor vindeca şi se vor limpezi.”

Ochi slăbiţi (de bătrâneţe sau de boală)
Iarbă verde, comprese cu apă rece

«să se ducă pe o pajişte verde şi să privească atât verdele ei pană când ochii îi lăcrimează ca din cauza plânsului, căci verdeaţa ierbii elimină şi curăță ce găsește în tulburarea ochiului”

 “el se poate duce şi la un râu sau să toarne apă într-un vas şi aplecat deasupra lui să absoarbă umezeală apei cu ochii (probabil fără să-şi pună ochii în apă ) şi aşa umezeala apei va excita apa din ochi care se uscase şi o va face curată” 

“să ia o pânză de in şi s-o înmoaie în apă rece curată şi să o lege la tâmple şi la ochi însă să aibă grijă să nu se atingă ochii pe dinăuntru pentru ca aceștia să nu devină ulceroși din cauza apei.”

Vedere slabă din cauza glandei tiroide sau a diabetului, ochi întunecați
Cristal încălzit la soare

“ cui îi se întunecă ochii să încălzească un cristal de stâncă (natural) la soare şi să-l lege (pună pe pleoape) la ochi. Cristalul trage sucurile rele afară din ochi şi bolnavul va începe să vadă mai bine”

Ochi uscați, vedere slăbită
Petale proaspete de trandafiri la ochi

Se pun petalele de trandafiri culese dimineaţa când sunt încă umede de rouă peste pleoape şi se ţin aşa câtva timp. Cu cât mai mult şi mai des cu atât mai bine.

Tulburări de vedere, melancolie, depresiune, boli de inimă.

Remediu universal pentru multe boli
Elixir de pelin alb (Wermut-Trank)

Acest elixir ajută şi la probleme cu rinichiul, la supra aciditate (acid de la fiere), probleme cu ochii, cu digestia şi cu intestinele, infecţii la femei, la prevenit gripa, scleroză arterială.

Se bea între luna Mai şi Octombrie la fiecare două zile câte 1 păhărel de ţuică (20 ml) din acest elixir. Cura se face timp de 2-3 luni.

Reţeta : 40 ml de suc proaspăt de pelin alb, 150 g de miere de albine fiartă şi cu spuma scoasa, 1 l de vin de casă de calitate de o vechime mai mare de ani.

Se fierbe vinul cu mierea şi când a dat în foc se adaugă sucul de pelin alb. Se umple în sticle curate care au fost sterilizate în prealabil cu ceva alcool şi care închid bine. Pentru o cură este nevoie de 3 litri.

Cataractă la ochi, vedere slaba
Vin cu topaz auriu (Goldtopaswein)

“Cui îi se întunecă ochii să pună un topaz (piatră) timp de trei zile şi trei nopţi în vin curat şi seara când se duce la culcare să-şi ungă pleoapele cu piatra umedă aşa încât acel vin să-i atingă un pic şi interiorul ochilor. După ce a scos piatra din vin, el poate fi păstrat timp de 5 zile. Şi seara când el vrea să-şi ungă ochii să bage piatra în acel vin şi cu ea umedă să-şi ungă ochii. Şi să facă asta des şi să reînnoiască vinul după cele 5 zile şi asta îi va curăţa pchii ca cea mai bună alifie de ochi”

Hildegard spune ca acest vin este cel mai bun remediu pentru ochi şi într-adevar s-au ajuns la multe vindecări spectaculoase, în special la cataractă în stadiu de început şi avansat cu tensiune mare în ochi – spre uimirea doctorilor.

Dr. Strehlow : «O piatră de topaz auriu se pune 3 de zile şi de 3 de nopţi în 20-30 ml de vin de calitate (vechime de cel puţin 3 ani, dacă se poate fermentat în damigeană şi nu în butoi de stejar). După acest timp se ung pleoapele cu acest vin cu ajutorul pietrei de topaz umezi de 2-3 ori pe zi timp de 5 zile. Acest tratament să se facă timp de 3 luni. În caz de tensiune în ochi, aceasta să fie controlată de medic.”

Toate tulburările de vedere se pot trata cu aceste remediu. Hildegard :“(acest remediu) face ochii limpezi ca cea mai bună alifie de ochi”

Alb în ochi, tristete
Roiniţa (Melisse / Melissa officinalis)

Roiniţa este caldă şi cine o mănâncă râde cu multă plăcere căci căldura ei atinge căldura splinei şi de aceea inima este bucuroasă. Cui îi creşte albul din ochi să scoată rădăcina (roiniței) cu pământ cu tot din pământ şi să o pună peste noapte în apa de la un izvor curgător. (Aşa se curăţă probabil rădăcina de elementele dăunătoare). După aceea să scoată rădăcina din apă şi să o încălzească (la foc). Şi aşa caldă să o pună peste ochi. Asta să facă timp de trei nopți şi albul din ochi se va vindeca şi va dispărea”.

Boli de inimă şi de stomac, depresiune, ochi slăbiţi
Hrenoasa (Pfefferkraut / Lepidium latifolium)

Hrenoasa este caldă şi umedă şi această umezeală este în cantitate potrivită şi astfel planta aceasta este bună de mâncat şi pentru bolnavi şi pentru cei sănătoşi. Ceea ce este amar în ea nu atacă omul ci îl vindecă. Şi cine are inima slabă şi stomacul bolnav să o mănânce crudă şi îl va întări. Cine are un fel trist va deveni voios dacă o mănâncă. Mâncată ea vindecă şi ochii omului şi îi face limpezi.

Negru în jurul ochilor, vedere prin ceață, ochi slăbiț
Compresă cu pâine înmuiată în suc de ruta, miere şi vin

“Cine are negru în jurul ochilor sau vede ca prin ceaţă să ia suc de rută de grădină şi de două ori mai multă miere fiartă (se fierbe indirect în borcan şi se adună spuma care se ridică) şi să amestece şi ceva vin limpede, să pună o felie de pâine de grâu înăuntru şi să lege felia la ochi cu o cârpă în timpul nopţii.”

Secreţie din ochi
Salvie şi asmătui

“Cui îi curg ochii să ia rută de gradină şi de două ori mai multă salvie şi de două ori mai mult asmătui (Kerbel) decât salvie (deci verzi şi nu uscate) şi să zdrobească astea toate (într-un mojar) ca să iasă un suc. Şi aceste plante zdrobite să le înmoaie în albuş de ou şi seara când se duce la culcare să le pună pe frunte şi la tâmple şi asta va scoate sucurile rele afară aşa de bine ca şi cum cineva ar suge sucul de la o fructă.” 

Plantele se zdrobesc bine şi terciul de plante care s-a făcut se stoarce într-o pânză ca să iasă sucul.

Miros de levănţică 

“Iar mirosul la levănţică face ochii limpezi”

Boli de ochi, ochi slăbiţi
Frunze de tei verzi puse pe ochi

“şi vara când te duci la culcare pune-ţi frunze proaspete de tei la ochi şi pe faţă şi ele îţi vor face ochii limpezi şi curaţi” 

Suc de pin

“Sucul la pin este foarte bun pentru alifii şi remedii de ochi. Cine face alifii sa adauge la sucul din crengile lui ceva salvie şi ele vor deveni şi mai bune şi mai puternice. Cine face alifii pentru ochi sa adauge ceva din sucul de pin şi el va face ochii sa vadă mai bine şi să strălucească în lumină. „ 

Vedere slabă, boli de ochi, conjuctivită
Piatra de hiacint

„cine suferă de o boală a luminii ochilor sau cine are ochi tulburi sau ulceroşi să ţină un hiacint la soare. Piatra îşi va aduce aminte deodată că provine din soare şi se va încălzi foarte repede. Imediat să o umezeşti cu salivă şi să o pui pe ochi aşa încât aceştia să se încălzească de la el. Să faci asta des şi ochii se vor însenina şi se vor însănătoşi“ 

Vedere slabă, boli de ochi, conjuctivită
Piatra de onix 

“Cui îi se micşorează lumina ochilor sau cine are ochi bolnavi de vreun un ulcer la ochi aceluia să-i dai vin curat şi bun într-un vas de cupru, de otel sau de fier în care ai un onix timp de 15 sau 30 de zile. După aceea să scoți piatra şi să lași vinul în vasul acela. Şi în fiecare seară să-şi ungă ochii cu acest vin şi ei se vor însenina şi se vor face sănătoşi”

    Not Tags

Leave a Reply