Boli de păr şi pielea capului

Căderea părului la femei, mătreață, păr stricat (numai la femei)

– Cenușă de lemn de prun şi apă

“Fă cenuşă din scoarţă de prun şi din frunzele prunului fi amestec-o cu apă. Şi când ai mătreaţă sau părul se ofilește, spală-l des cu acest lichid şi părul va deveni frumos şi sănătos şi multe fire de păr sănătoase vor creşte”. Această reţetă este numai pentru femei, vezi reţeta următoare pentru bărbați.

Căderea părului la bărbat
– Cenuşă de paie de secara cu untura de urs

Hildegard : “Când unui bărbat tânăr începe să-i cadă părul atunci să ia untura de urs şi cenuşă de grâu sau de secara şi să o amestece bine. Să se ungă bine cu ea pe cap, în special acolo unde cade părul iar părul care încă nu a căzut v-a fi aşa de umezit şi întărit încât nu va mai cădea. Să se facă asta des şi să nu se spele capul în timpul ăsta.”

25 % cenuşă de paie de secara (sau de grâu), 75 % untura de urs

Se unge cu aceasta alifie capul care nu se mai spală timp de 3 zile. Se leagă capul cu un batic în timpul nopții pentru a nu se murdări patul. Mirosul este destul de intensiv şi se recomandă alegerea unor zile unde se stă acasă. La femei acest remediu nu funcționează, ci acela cu cenuşă de lemn de prune.

Untura de urs este o substanţă foarte bună pentru alifii.

Mătreața
– Alifie de grăsime de porc cu galbenele

“Ia o felie de şuncă de porc, taie ceea ce este moale şi soriciul (şi aduncă-le). Ia ceea ce rămâne, tare, de lângă şorici, şi zdrobeşte-l într-un mojar împreună cu ceva galbenele. Cu asta să-ţi ungi des capul şi mătreaţa va dispare”

Remediu pentru păr şi pielea de cap sănătoase şi ochi curați
– Cenuşă de lemn de brad

“Să se ardă cenuşă din lemn de brad şi să se amestece cenuşa cu apă. Cu ea să se spele pe cap şi asta face capul sănătos şi ochii limpezi”

La brad – spre deosebire de molid şi alte conifere – conurile nu cad niciodată jos întregi, ci se risipesc ca petale. La brazi conurile stau pe creangă vertical către sus şi nu atârna sub aceasta. Sub un brad deci nu se pot găsi conuri.

Scabie (râie)
– Bujor

“Când ai mătreață şi în păr apar scabiile (nu păduchi, nici pureci) atunci fă din (cenuşa) de rădăcină şi din seminţele de bujor cu apă o soluţie bazică şi spală-te des cu ea pe cap şi ele vor muri”

    Not Tags

Leave a Reply