Drenajul Limfatic poate crește…

Drenajul Limfatic poate crește limfocitele cu 30% și poate crește fluxul limfei cu de 20 de ori mai mult! Un curs limfatic normal este în jur de 100 de grame de lichid pe oră, ceea ce înseamnă prin drenajul limfatic putem ajunge chiar și până la 2200 de grame pe oră. Drenajul Limfatic se poate face prin masaj. Se folosesc manevre ușoare pe suprafață pielii. Masajul în presiune este neproductiv și poate dăuna țesuturilor fragile. Masajul prin manevre ușoare stimulează nodurile limfatice chiar sub piele.

Aceste non-invazive și nedureroase procedee au un efect terapeutic maxim pentru Limfedem (acumulare anormală de limfă în țesuturi)  a cunoscut un mare succes în Europa prima oară pentru ca apoi se întindă până în America.

S-a demonstrat prin Drenaj Limfatic se îmbunătățește absorbția toxinelor, ajută organismul la o curățare profundă, stimulează circulația și ajută sistemul imunitar, absoarbe moleculele de grăsime și activează acțiunea antispastică.

Sistemul nostru limfatic este compus din vase la fel cu cel circulator dar nu folosește o pompă (sistemul circulator folosește inima). Pentru a curățalimfa” (lichidul extracelular este colectat prin vase și filtrat de nodurile limfei), sistemul limfatic trebuie pompat manual. Facem mereu acest lucru dacă avem o viață activă, dacă avem o viață sedentară, ședințele de drenaj limfatic ar trebui fie nelipsite.

Când ne îmbolnăvim, ni se spune ne odihnim și bem foarte multă apă. Partea proastă din “odihnă” ne face rămânem mai mult în repaus iar mișcările atât de necesare, lipsind, fac ca limfa nu fie eliminată. Acesta este și motivul pentru care ne simțim ca și cum boala ar recidiva în momentul în care ne ridicăm și începem ne reîncepem activitatea. Când ne reîncepem activitatea, începem pornim limfa infectată înapoi prin sistem.

Drenajul Limfatic este o tehnică blândă de masaj care îmbunătățește activitatea vaselor limfatice curețe pereții vaselor colectoare pe care se fac mici depuneri. Drenajul Limfatic repune în mișcare fluxul lichidului blocat drenându-l în final în sistemul nervos.

Drenajul Limfatic ajută foarte mult în prevenirea răcelilor și scurtează durata vindecării diverselor infecții. Din experiență s-a observat nu este util numai persoanelor bolnave. Drenajul limfatic este o tehnică perfectă pentru a ajuta clienții și păstreze sănătatea și frumusețea pielii.

Cele trei acțiuni principale ale drenajului limfatic sunt:

1) Stimulează circulația sangvină. Activează funcțiile limfei și a circulației limfatice. Indirect, stimulează circulația sângelui în corp (consolidează resorbția capilarelor sanguine, pulsează creșterea capilarelor, activează sistemul venos).

2) Stimulează sistemul imunitar: trecerea lichidului limfatic în nodurile limfatice stimulând sistemul imunitar (imunitatea umorală care presupune circulația anticorpilor). Stimularea circulării limfei activează antigenii/anticorpii prezenți în reacția de imunizare.

3) Sistemul nervos: Stimulează sistemul nervos parasimpatic (efect de relaxare, efect antispastic, tonus muscular, etc.) Stimularea constantă a receptorilor senzitivi de pe fibrele periferice tip C au efect analgezic (anti durere).

Știați trupul uman are două sisteme circulatorii?

Acestea sunt sistemul circulator sangvin și sistemul limfatic. Diferența dintre aceste două sisteme este prezentată în tabelul de mai jos. Pentru a simplifica explicația, în acest tabel am trecut simplu Sângele și Limfa

Înțelegând diferențele dintre aceste două sisteme ne va fi mai ușor înțelegem dificultățile care pot apărea dacă sistemul limfatic nu funcționează corect.

Sistemul circulator (sângele) – Sistemul Limfatic (limfa)

  • Sângele conține celule albe, roșii precum și elemente figurate, plasma fiind componenta lichidă a sângelui
  • Limfa este clară sau ușor lăptoasă, fluidul acesteia nu conține elemente figurate
  • Sângele este vizibil. Vasele de sânge se pot vedea și se pot răni, cauzând astfel sângerarea sau învinețirea
  • Limfa este invizibilă. Vasele limfatice nu se pot vedea foarte ușor iar distrugerea este dificil de detectat până nu se umflă zona respectivă
  • Sângele este pompat prin corp de către inimă.
  • Mișcarea mușchilor ajută de asemenea alimentarea inimii cu sânge
  • Limfa nu are pompa.
  • Mișcarea ei depinde de respirația profundă plus mișcarea mușchilor și a arterelor
  • Sângele este într-o circulație permanentă în tot corpul prin artere, capilare și vene
  • Limfa circulă prin vasele limfatice într-o singură direcție dea lungul bazei gâtului de unde se întoarce în sistemul circulator
  • Cei doi rinichi filtrează tot sângele în sistemul circulator
  • Ganglionii limfatici sunt localizați în vasele limfatice prin tot corpul.
  • Acești ganglioni filtrează numai lichidul limfatic ce se află în vasele limfatice  Rinichii elimină deșeurile și surplusul de lichid din sânge.
  • Fluidele necesare fiind returnate sângelui
  • Ganglionii limfatici elimină unele lichide și resturi. Ei ucid, de asemenea, agenții patogeni și unele celule canceroase.
  • Umflarea datorată spargerii unor vase de sânge sau insuficiența fluxului sangvin produce un aport scăzut de proteine în țesuturi
  • Umflarea datorată distrugerii sistemului limfatic produce un flux mare de proteine în țesuturi

Basic

Sistemul limfatic este un factor important în vederea protecției corpului de boli și poluare. Ganglionii limfatici pot fi mici cât un vârf de ac sau mari cât o măslină. În corp există între 400 și 700 de ganglioni limfatici și între 170 și 200 se află în zona gâtului. Jumătate din numărul lor se află în abdomen iar zona abdominală este cea mai bogată în ganglioni. Sistemul limfatic menține 60% din sistemul imunitar. Limfa apare atât în creier cât și în patul capilar și circulă prin țesuturi și canale proprii. Limfa se află și în mușchii pieptului. Pereții vaselor limfatice sunt de grosimea a una sau două celule și se pot pisa foarte ușor. Sistemul limfatic este unul pasiv iar pomparea lichidului prin vase depinde de contractarea mușchilor aflați în mișcare. Ganglionii limfatici sunt centre de reciclare. Prima funcție a ganglionilor limfatici este de a filtra și purifica limfa. Ganglionii limfatici produc limfocitele care distrug substanțele nocive din organism. Ganglionii limfatici oferă cea mai mare rezistență fluxului limfei. Ganglionii limfatici oferă până la de 15 ori mai multă rezistență decât vasele în sine. Există două canale principale ale vaselor sistemului limfatic, canalul toracal și canalul limfatic drept.

Știați că?

Sistemul limfatic este calea accesorie prin care lichidele pot circula din spațiul interstițial în sânge

Despre sistemul limfatic

  • îndepărtarea proteinelor din spațiul interstițial reprezintă o funcție esențială fără de care nu am putea supraviețui mai mult de 24 de ore.
  • vasele limfatice transportă proteine și particule mari ce nu pot fi resorbite direct în  capilarul sangvin.
  • aproximativ 10%din lichide pătrund în capilarul limfatic și se întorc în sânge tot prin acesta.
  • aproximativ 2/3 din cantitatea de limfă provine de la ficat și intestin.
  • sistemul limfatic este calea principală pentru absorbția grăsimilor.
  • în repaus prin canalul toracic circulă 100 ml limfă/oră.
  • în efortul fizic, fluxul limfatic creste de la 10 la 30 de ori.
  • în urma efectuării drenajului limfatic volumul membrelor drenate poate scădea cu 25-65%.
  • prin drenajul  limfatic, fluxul circulației  limfei este stimulat de circa 20 de ori.
    Not Tags

Leave a Reply