Hoții de timp sau de ce nu ai timp

Sunt convins că ceea ce încerc eu să explic aici, deja cunoști, nu vreau decât să-ți reamintesc… De ceva timp mă tot confrunt cu persoane bolnave de cancer, iar asta mi-a schimbat destul de mult felul în care vedeam până atunci lucrurile. Prima persoană pe care am întâlnit-o și suferea de această boală, a folosit foarte des în conversația noastră, expresia “nu mai am timp”! La început nu am înțeles ce vrea să spună, mai ales pentru că eu chiar aveam tot timpul din lume la dispoziție, pentru ca apoi să-mi spună: “mai am două luni de viață”. Două luni?!?! adică 61 de zile, 1464 de ore?!? “Da, atât mai aveam acum câteva zile, acum au mai scăzut ……..”

Partea bună din toată povestea asta, este că de atunci, au mai trecut aproape 3 ani. Într-un fel sau altul, am mai făcut rost de ceva timp, timp care nici azi nu s-a sfârșit încă …… Cu o notă oarecum optimistă, am întrebat atunci ce ar vrea să mai facă cu timpul rămas și mi-a răspuns cu o acceptare de invidiat, că ar vrea să facă tot ce și-a dorit toată viața să facă, și nu a făcut, pentru că “hoții de timp” au blocat-o. Vrea să danseze, să picteze, să cânte ……. să trăiască, și asta a și făcut. A “ucis hoții de timp” și s-a apucat să trăiască așa cum și-ar fi dorit. Între timp devenind o pictoriță cu mari șanse de afirmare.

Cine sunt hoții de timp? În primul rând, tu, cel sănătos, care știi că ai “tot timpul din lume”, ești asemenea bogatului care nu ține cont de cum își cheltuiește cămara plină de aur, aruncă în stânga și în dreapta cu bani fără control, fără noimă, asta până când ea se golește și mai rămâi în mână doar cu câteva monede. Atunci să vezi panică!

Când te-ai născut, te-ai născut cu o perioadă de timp nedefinită și necunoscută, pe parcurs însă, începi să-l cheltuiești. Ceea ce ai uitat este faptul că timpul, nu se mai întoarce, el se consumă și pe zi ce trece, nisipul din clepsidră, scade. Apoi, spre finalul timpului tău, stai oblojindu-ți rănile și te întrebi: “Când naiba a trecut timpul și ce am făcut cu el?”.

Lista e lungă și voi expune câteva exemplificări. Dacă faci un calcul sumar, vei vedea că cea mai mare parte din timp ai folosit-o pentru a învăța, iar restul, pentru a munci și nu în ultimul rând, o treime îl dormi. O foarte puțină parte ai folosit-o pentru a-ți trăi propria viață așa cum ți-ai fi dorit. Din păcate, timpul ți-a fost “furat” iar pe final ai rămas mai mult cu regrete, mângâindu-te doar cu infimele clipe frumoase. Spun asta, pentru că față de timpul consumat în van, ceea ce ai folosit numai pentru tine sunt doar câteva clipe. Știu că nu-ți bagă nimeni mâna în buzunar să-ți fure timpul și că în mare parte tu alegi să-l oferi celor ce au nevoie de el, dar crezi că l-ai folosit în folosul tău? Chiar în acest moment, eu “fur” din timpul tău, la fel îți fură și păpușile de silicon ce-ți invadează ecranul de televizor, telenovelele, scandaluri TV fabricate pe bandă rulantă sau oricare altă emisiune din care la sfârșit nu rămâi decât cu minus timp, nimic mai mult.

Facem pariu că dacă ai mai avea 2 luni de trăit, ți-ai chivernisi altfel timpul? Timpul tău are un preț, acum depinde de fiecare în parte ce valoare îi dă. Unii își dau timpul lunar pentru nimic, alții pentru câteva sute, iar alții pentru atât de mult că nici nu ne încap cifrele pe un calculator de buzunar. Alții își dau timpul pentru a obține mai mult timp, mai precis, s-au decis să acorde mai mult timp alimentației, propriei sănătăți, sportului, studiului în ceea ce privește câștigarea de timp și mai puțin să-și omoare timpul în van devenind workaholici sau pierzându-l, rămânând cu ochii ațintiți cu orele în spălarea creierului de către programele TV, special concepute în acest scop. În final cine crezi tu că o plătește pe Dragusanca&Co. sau pe Vulpițe si Viorei sau mai știu ce “vedetă” mai fabrică ăștia și de unde le vin lor banii? Exact, din timpul oferit de tine, cumulul de timp se numește audiență, cu cât crește mai mult timpul oferit de noi, unei anumite persoane sau emisiuni, cu atât el devine mai bogat, folosindu-se, gratuit, de timpul nostru.

Am ajuns să spunem chiar și când primim un banal “Salut” …… “lasă-mă că nu am timp”. Normal că nu mai ai, pentru că alții au grijă de asta, timpul liber îți dă idei, iar ideile nu sunt bune pentru că te fac să gândești, dacă gândești, o să vezi ceea ce nu trebuie să vezi, iar dacă vezi, eu nu-ți mai pot fura timpul. Am uitat să ne mai vedem la față, dar ca să nu ne deprimăm, hoții de timp, au inventat facebook sau alte forme de comunicare la distanță. Mergi în vizită la părinți, bunici și nici nu ai intrat bine pe ușa că te uiți direct pe telefon sau la ceas și nu știi cum să pleci mai repede, pentru că evident, nu ai timp, pentru că timpul tău îl oferi altora, altora cărora nici măcar cât negru sub unghie nu le pasă de tine, de timpul tău. Nu-ți mai da timpul pe degeaba, e scurt și foarte valoros și chiar în acest moment, cămara ta cu bogăția numită timp, se golește, secundă cu secundă, minut cu minut, oră cu oră.

Fă acum ceea ce ai face dacă ai mai avea două luni de trăit și nu-ți mai cheltui timpul pe toate prostiile, iar atunci când cineva încearcă să-ți “fure” timpul, gândește-te bine dacă merită să-ți deschizi portofelul……….

Cu stimă,

Laur Manea

    Not Tags

Leave a Reply