Vindecare prin rugăciune, post, meditație sau chiar excitare. Medicina a căutat dintotdeauna leacuri și metode de vindecare a bolilor. Iată câteva dintre cele mai stranii:
Clisma
Procedura constă în introducerea de lichide în rect sau colon. În acest mod se evacuează toxinele din corp. În trecut, clisma era folosită că metodă de administrare a medicamentelor pentru a fi mai bine asimilate de organism.
Flebotomia
Se credea că extragerea unei cantități substanțiale de sânge putea să prevină bolile. Când o persoană avea tensiunea ridicată, se folosea această metodă pentru a o reduce. Metoda era folosită și în caz de febră, migrenă sau apoplexie. Astăzi, flebotomia este recomandată mai ales persoanelor care suferă de hemocromatoză, boală genetică care determină acumularea excesivă de fier în organe, în special ficat.
Descântecul
Pe vremuri, se credea că un păgân avea abilitatea de a vindeca persoane. Descântecele păgânilor ar fi avut puteri tămăduitoare.
Poțiuni halucinogene
Se foloseau în timpul intervențiilor chirurgicale. Pacientul avea nevoie să adoarmă în timpul operațiilor, dar s-a întâmplat ca administrarea acestor poțiuni să fie letală. Poțiunile erau făcute din amestecuri de plante, oțet și vin.
Coaja de cartof
Aceasta este folosită pentru tratarea arsurilor. S-a descoperit că în cazul în care pui o coajă de cartof pe o arsură proaspătă, vindecarea va fi mai rapidă.
Oțetul
Potrivit unor studii, dacă verși oțet pe tentaculele unei meduze poți stopa veninul care este eliberat de acestea. Veninul este neutralizat și dacă pui oțet pe rana provocată de tentaculele meduzei.
Hidroterapia
Terapia este folosită și în zilele noastre. În funcție de afecțiuni, sunt prescrise băi calde cu diferite uleiuri sau plante, dar și băi reci. Hidroterapia este indicată în arterite, spondiloze, dureri de spate, arsuri, paralizie.
Lobotomia
Este un procedeu chirurgical de înlăturare a părții frontale a creierului. Procedeul a fost folosit pentru tratarea schizofreniei, a depresiei. După descoperirea unor medicamente, această procedură nu a mai fost utilizată și a fost considerată o mare eroare medicală.
Trepanația
Procedeul constă în efectuarea unei găuri în cutia craniană pentru a elimina anumite tumori sau cheaguri de sânge. Se credea că procedeul putea să vindece crizele de epilepsie, migrenele.
Cura de struguri contra cancerului
În 1920, Johanna Brandt, medic în Africa de Sud, a creat propriul regim bazat pe struguri și a reușit să se vindece cu ajutorul lor de cancerul la stomac. Istoria vindecării a văzut lumina tiparului în 1928, în cartea intitulată “Cura de struguri”.
Lumea medicală de atunci nu a acceptat această metodă, iar mult mai târziu, cercetătorii au descoperit că pro-antocianinele din sâmburii de struguri sunt substanțe puternic antioxidante și apară organismul împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi, iar resveratrolul, o substanță din coaja strugurilor roșii, pare să aibă valențe deosebite în protecția față de bolile de inima și cancer.