Pentru a scăpa de arsurile la stomac trebuie să excludeți din regimul alimentar alimentele iuți, prăjite sau grase.
În același scop sunt folosiți fulgii de hrișcă; aceștia se prăjesc pană capătă culoarea maroniu închis, apoi se pisează; se ia de trei-patru ori pe zi câte un vârf de cuțit din fulgii astfel pregătiți.
Împotriva arsurilor stomacale un mijloc de tratament extraordinar este coaja de ou uscată și pisată.
O altă rețetă cu efecte benefice în calmarea arsurilor este cea pe bază de rozmarin sălbatic:
– se iau 20 de grame de plantă și se pun în 200 de mililitri de apă fierbinte; se ia câte o lingură din această infuzie, de patru-cinci ori pe zi.
Această infuzie se folosește și în cazul durerilor de stomac însoțite de balonări, al gastritei cronice, al hipertensiunii arteriale, al tulburărilor de ritm cardiac, în caz de insomnie la persoanele cu un sistem nervos ușor iritabil, în cazul tuberculozei.
Se amestecă frunze de sunătoare, coada-șoricelului, rozmarin sălbatic (câte 20 de grame din fiecare); trei linguri din acest amestec se lasă la infuzat două ore într-un litru de apă fierbinte, apoi se strecoară.
Se bea câte o jumătate de pahar de patru-cinci ori pe zi, în cazul durerilor de stomac și al arsurilor. Infuzia din frunze de fierea-pământului înlătură gazele din stomac, acizii dăunători, menține și îmbunătățește sucul gastric și influențează pozitiv ficatul și rinichii. În același timp este un foarte bun tratament împotrivă arsurilor.