Tulburări ale sistemului nervos
Aceste tulburări au motive foarte diverse, atât nervoase, cât și funcționale, și fiecare caz trebuie diagnosticat precis, înainte de urmarea unui tratament. Unii practicanți ai medicinii populare rusești erau foarte buni psihologi și hipnotizatori, în afara priceperii lor în botanică. Fiecare șaman folosea sugestia, adesea însoțită de muzica tamburinei, la tratarea tulburărilor nervoase, și aceste practici sunt studiate astăzi la universitatea din Irkutsk.
Următoarele metode terapeutice erau aplicate cu succes în toate cazurile de tulburări nervoase:
O frecție zilnică cu apă sărată (o linguriță la 470 ml apă) era considerată utilă în cazurile de epuizare nervoasă.
O dată sau de două ori pe săptămână, pacientul trebuia să–și înmoaie haina de noapte în apă sărată și să se culce îmbrăcat cu ea (haina era, firește, stoarsă), stând acoperit până la uscarea ei. Apoi, trebuia s-o dezbrace, să se șteargă și să se culce îmbrăcat în rufe uscate. Procedeul se spunea că este util împotrivă acceselor de melancolie.
Decoctul de floarea-soarelui. Planta era considerată că având numeroase proprietăți curative. În Rusia, frunzele și semințele erau folosite în bolile sistemului nervos, la bronșite, faringite și afecțiuni pulmonare.
O lingură de semințe și una de frunze tocate se fierb în circa 950 ml apă timp de o jumătate de oră. Se strecoară și se răcește. Se poate îndulci cu miere.
Doza: 15 picături, de trei ori pe zi, în toate cazurile de tulburări nervoase. Tratamentul poate fi urmat pe timp nelimitat.
Loțiune de usturoi cu lapte: un cățel de usturoi se sfărâmă bine și se fierbe într-un pahar cu lapte. Se bea fierbinte. Se spune că oprește spasmele nervoase și accesele de nervi.
Ceai din 5 plante pentru tulburări nervoase. Toate ingredientele pentru acest ceai se găsesc sub formă uscată, în magazinele de plante medicinale: 1 parte rădăcină de valeriană, 1 parte de frunze de mentă, 1 parte flori de mușețel, 1 parte chimen (Carum carvi), 1 parte busuioc (Ocimum basilicum).
Doza: 1 lingură de amestec la un pahar de apă clocotită. Se infuzează 15-20 de minute, se strecoară. Se beau dimineața și seara, câte 1/2 pahar. Se recomandă pentru spasme nervoase intestinale.
Băi cu flori de levănțică. Aproximativ 750 g flori proaspete de levănțică sau 200 g flori uscate, legate într-un săculeț de tifon, se pun într-o baie caldă. Aceste băi sunt utile la toate bolile sistemului nervos, ca și în tulburările reumatice.
Băi cu semințe de chimen. Au un efect calmant. Aproximativ 750 g semințe de chimen se fierb în 4 litri de apa, cam 20 de minute. Se strecoară lichidul într-o baie fierbinte. Cantitatea de fiertură poate fi micșorată, când se fac băi numai la picioare.
Tonic siberian pentru copiii nervoși. Dacă nervozitatea copilului nu este cauzată de vreo boală sau tulburare organică, este recomandată următoarea formulă:
1 parte flori de mușețel,
2 părți rădăcină de nalbă mare (Althaea off.),
2 părți rădăcină de lemn-dulce,
2 părți de ovăz.
Se fierb 2 lingurițe din acest amestec într-un pahar de apă, se strecoară. Se poate îndulci cu miere.
Doza: de 2-3 ori pe zi, câte o lingură. Tratamentul poate fi continuat cât timp este necesar.
Nota: în general, copiii nu trebuiesc tratați fără supraveghere medicală. Copiii mici iau jumătate din doza de mai sus
Ceai pentru iritabilitate și insomnie.
Talpa-gâștei (Leonorus cardiaca) – 2 părți,
Semințe de chimen – 1 parte,
Izmă (Mentha piperita) – 2 părți,
Trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata) – 2 părți,
Rădăcină de valeriană – 1 parte,
Semințe de chimen – 1 parte.
O lingură de amestec se infuzează timp de 20 de minute într-un pahar cu apă. Se bea în timpul zilei și seara, înainte de culcare, câte un pahar. Util contra surescitării nervoase, iritabilității și insomniei.
Ceai contra insomniei.
Rădăcină de valeriană – 2 părți,
Flori de mușețel – 3 părți,
Semințe de chimen – 3 părți.
Se prepară și se bea ca și cel de mai sus. Util în insomnie de tip nervos. Se poate adaugă miere după gust.
Băi – pentru pacienții cu inima sănătoasă se recomandă băi calde, că fiind calmante.
Băi – cu ace de pin: se fierb o ora 450 g ace și conuri de pin, în 4 litri de apă. Se lasă să infuzeze 12 ore, se strecoară. Extractul bun are culoarea cafenie, mai mult decât verzuie. Se toarnă într-o baie caldă. Repetat în fiecare seară, acest tratament întărește sistemul nervos, având efecte foarte bune și asupra bolilor reumatice și musculare.
Băi – cu rădăcini de valeriană. Proporțiile și prepararea, ca mai sus. 4 litri de amestec strecurat la o baie caldă are efect asupra tulburărilor nervoase, inclusiv insomnia.