Miraculoasele “buruieni”

De milioane de ani, omul este o părticică a naturii, o frunză în pomul vieții.

Cu toate astea, în relația noastră cu ea i-am devenit dușmani, o otrăvim, o distrugem, o asuprim. Și totuși, mama noastră Natură ne iubește necondiționat și ne întinde brațe pline de plante și roade, care ne pot salva chiar și de la moarte. Dar deseori oamenii privesc indiferenți la darurile oferite, deoarece nu le cunosc nici măcar numele, nemaivorbind de rostul său valoarea lor. A crescut o generație nouă de țărani (25-45 de ani), pentru care mai toate plantele au un singur nume: buruieni. Mai degrabă un om de la oraș, care are acces la internet, poate ți descrie și numească corect o plantă de pe marginea drumului.

Iată câteva “mostre” de folosire a darurilor naturii, care s-au păstrat în memoria satelor noastre.

Rețete pentru întărirea imunității

1. În 600 ml de apă fierbinte, se pun câte 2 linguri de fructe proaspete sau uscate de măceș, coacăz negru, morcov tocat și câte o lingură de frunze uscate de viță-de-vie (nestropita) și de urzică. După 10 minute de fierbere pe un foc foarte slab, decoctul se infuzează 4 ore, în vasul acoperit și învelit cu o plapumă. Se beau câte 100-150 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă.

2. Se amestecă parți egale de frunze și fructe uscate de zmeură, păducel, coacăz negru și roșu, fragi, frunze și flori de tei. Din amestec se iau 2 linguri pline și se prepară în termos o infuzie cu 500 ml de apă fierbinte. Dacă fructele sunt întregi, se lasă trei ore în termos, iar cele râșnite – o oră. Nu se strecoară. Se bea în timpul zilei. Fructele pot fi înlocuite cu vârfuri de 10 cm de crenguțe cu muguri de la aceleași plante.

3. Un pahar cu miez de nucă se pisează sau se râșnește și se amestecă cu un pahar de miere de albine. O sută de grame rădăcină de obligeană se pe răzătoare (dacă este proaspătă) sau se toacă (dacă este uscată) și se încorporează în miere. Se consumă câte 2 lingurițe, de 2-3 ori pe zi. Efectul va fi mai bun dacă fiecare doză consumată se amestecă cu 1/4 linguriță de polen. Îmbunătățește nu numai imunitatea, dar și potența.

Dureri reumatice

Alifie de rădăcină de brusture

Se prepară un decoct din 3-4 linguri de rădăcină tocată de brusture, fiartă în 500 ml apă. Se lasă vasul pe foc, până ce volumul de apă scade la jumătate. Separat, într-un vas de lut, se amestecă decoctul obținut cu 2 pahare de osânză topită de porc sau untură de gâscă. Capacul vasului se acoperă cu un strat gros de aluat și se ține în cuptor încălzit peste noapte. Apa care se ridică deasupra unguentului se folosește pentru băi de picioare, iar alifia se păstrează la rece. Pentru rezultate mai spectaculoase, în vasul cu osânză se adaugă și un pahar de muguri de liliac sau de mesteacăn, înainte de introducerea în cuptor.

Baie de aburi

Articulațiile se fricționează bine cu unguent din brusture. Bolnavul de reumatism se culcă pe bancă din saună și în timp ce aburii sporesc, crescând temperatura, se bea cu înghițituri mici un pahar (nu mai mult!) de ceai din rădăcină de brusture. În 15-20 de minute, apare transpirația abundentă, dar bolnavul rămâne în saună, câtă vreme corpul e umed și își potolește setea cu zer de lapte. După uscarea corpului, articulațiile se ung cu aceeași alifie de brusture, se acoperă cu vată și se pansează ca nu cadă în timpul somnului. În lipsa saunei, puteți folosi și cabina de duș, în care se pun 2 căldări cu apă fierbinte. Stați pe un scăunel.

Reumatism netratat la timp, guta, artrita deformantă

Se prepară un macerat din 150 g de “vatăporoasă din partea interioară a pălăriilor de floarea-soarelui și 500 ml de alcool dublu rafinat (10-14 zile) și se folosește pentru frecții. Înainte de frecții se fac băi locale cu decoct din scoarță tânără de plop tremurător sau plop negru (primul este mai eficient). Concomitent, se bea și un ceai din 2 linguri rădăcină de ghimpe și o linguriță scoarță de plop tremurător, care se fierb timp de 7 minute în 500 ml de apă și se infuzează până la răcire. Se beau câte 70 ml, de 4-5 ori pe zi, și înainte de culcare.

Probleme cardiace

Specialiștii în fitoterapie confirmă efectul mai bun al rețetelor care conțin mai multe plante, față de cele cu monopreparate. Mai ales în situațiile când afecțiunile cardiace sunt asociate și cu alte boli, rețetele se “construiesc” în așa fel ca plantele lucreze la nivelul întregului organism. Atâta timp cât în diferite zone se găsesc și plante diferite, propun la alegere mai multe rețete.

Cardio nevroza cu insomnie și dereglări digestive

Rădăcini de odolean (valeriană) – 40 g, frunze de mentă – 30 g, fructe de fenicul – 20 g, flori de lăcrămioare -10 g, flori de mușețel – 10 g. O linguriță din amestec se infuzează timp de o oră în 200 ml de apă clocotită. Se strecoară, se stoarce și se beau cate 75 ml, de două ori pe zi, între mese.

Insuficiența cardiacă cu tulburare psihică, vârtej, sufocare

Talpagâștei – 15 g, flori de păducel – 15 g, flori de mușețel – 5 g, rozmarin sălbatic (Gnaphalium uliginosum) – 15 g. În termos se pun 1,5 linguri de amestec, se toarnă deasupra 400 ml de apă, și se infuzează timp de 8 ore. După strecurare, ceaiul se bea în 3 reprize, cu o oră după masă.

Angina pectorală cu hipertensiune, ateroscleroză, nevroză și dureri reumatice

Rădăcină de lemn dulce – 10 g, rădăcină de odolean – 5 g, semințe de mărar – 5 g, dentiță – 10 g, flori de gălbenele -10 g. O lingură de amestec se opărește cu 250 ml de apă fierbinte, se infuzează sub capac timp de o oră și se bea în trei reprize între mese.

Insuficiență cardiacă cu iritație nervoasă și respirație accelerată

Conuri de hamei – 20 g, talpagâștei – 25 g, semințe de chimen – 25 g, semințe de fenicul – 25 g, rădăcină de odolean – 25 g. Se pun semințele și rădăcinile în 350 ml de apă fierbinte, se aduc până la fierbere și se lasă pe un foc mic 10 minute, apoi se introduce hameiul și talpagâștei și se ia vasul de pe foc. Se infuzează sub capac, timp de 2 ore. Se beau câte 100 ml, de trei ori pe zi.

Ateroscleroza

Rădăcini de pir târâtor – 10 g, rădăcini de păpădie – 10 g, coadașoricelului – 10 g, frunze de crețișoară – 10 g. O lingură de amestec se infuzează timp de o ora, în 200 ml de apă fierbinte. Se strecoară, se stoarce bine și se bea toată infuzia dimineața, pe nemâncate, înainte de masă.

Ficatul și colecistul

Pentru afecțiunile acestui “cuplu” important, se găsesc multe leacuri în natura tării noastre. Principalele plante care se folosesc pentru tratament, dar și pentru profilaxie (în doze mai mici) sunt: gălbenelele, iarba mare, mesteacănul, troscotul, lăstarii de prun, porumbul, dovleacul, mărarul, coada-calului, salvia, măceșul, sunătoarea, sovârful și multe altele.

Una din cele mai folosite plante este siminocul, care stimulează producerea și circulația secreției biliare, favorizează înlăturarea nisipului din colecist, îmbunătățește formula sanguină prin scăderea colesterolului și a bilirubinei, favorizează funcțiile metabolice ale ficatului. Dar trebuie folosit cu atenție de persoanele cu hipertensiune, deoarece tensiunea lor poate crească neașteptat de mult. În medicina naturistă, dozele recomandate pentru prepararea infuziei sunt următoarele: 10 g de flori uscate de plantă se pun în 200 ml de apă fierbinte și se țin pe baie de aburi timp de 15 minute. Se infuzează până la răcire. Se beau câte două linguri, de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 2-3 săptămâni, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Armurariul este o altă plantă care a recăpătat atenția medicinei oficiale, dar și a suferinzilor din toate colțurile lumii, pentru calitățile ei uimitoare în stoparea cirozei (în combinație cu alte remedii), în regenerarea ficatului, scăderea lipidelor din sânge. S-a mai descoperit și acțiunea ei benefică pentru vindecarea tiroidei și a splinei. Cercetarea s-a axat mai mult pe semințele plantei, numite și fructe de armurariu. Dar strămoșii noștri au prețuit-o mult pentru sucul proaspăt stors, pentru rădăcini și pentru semințele crude, râșnite și consumate câte o linguriță de 4-5 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

Bila leneșă

Pentru “bila leneșă“, cum se spune în popor, fitoterapeuții cu experiență recomandă folosirea infuziilor seara, înainte de culcare, încălzite la 40-42 de grade, nu mai puțin de 2/3 de pahar.

1. Frunze de mesteacăn – 150 g, sunătoare – 150 g, mentă rece – 200 g, fructe de măceș – 200 g, mătase de porumb – 100 g, rădăcini de armurariu – 100 g. Plantele se mixează, se amestecă bine. Seara, înainte de culcare, se pun în termos 2 linguri de plante, se toarnă peste ele 450-500 ml de apă fierbinte și se infuzează până dimineața (6-8 ore).

2. Semințe de mărar – 25 g, semințe de fenicul – 25 g, ovăz nedecorticat (nestropit) – 15 g, pelin – 30 g, rădăcină de cicoare – 40 g, muguri de mesteacăn – 30 g. Două lingurițe de amestec se infuzează în 2 pahare de apă clocotită în termos, timp de 8-12 ore, se strecoară și se beau câte 125 de ml, de patru ori pe zi, cu 15-20 minute înainte de masă.

3. Flori de siminoc – 3 linguri, coadașoricelului (frunze cu flori) – 5 linguri, flori de mușețel – 2 linguri, troscot – 5 linguri. O lingură de amestec se infuzează în 200 ml apă fierbinte până la răcire, la 40 de grade, și se bea strecurat, înainte de culcare.

Ciroza

Se amestecă cantități egale (de ex. câte 10 grame) de rădăcină de iarbă mare, rădăcină de brusture, rădăcină de măceș, dentiță, troscot, salvie, flori de vetrice, sunătoare, gălbenele, coadașoricelului. Două linguri de plante se pun pe foc în 500 ml de apă rece, se aduc până la fierbere și se lasă pe un foc foarte slab, timp de 25 de minute. După răcire, se stoarce bine. Se beau câte 100-125 ml (în funcție de greutatea corporală).

Disbacterioza

Deseori, după un tratament medicamentos, mai ales cu antibiotice, ne alegem cu flora intestinală parțial sau total distrusă. Un amestec din frunze de eucalipt – 30 g, cimbru – 30 g, pelin – 10 g, rădăcină de obligeană – 10 g, semințe de chimen – 10 g, semințe de fenicul – 10 g ajută la restabilirea florei intestinale. Pentru fiecare zi de tratament se infuzează timp de 30 minute 1,5 linguri de amestec, în 400 ml de apă fierbinte. Se bea în trei reprize, cu 30 minute înainte de masă.

Colită cronică

Rețetă cu zer: Semințe de în – 40 g, rădăcină de tătăneasă – 30 g, coada-racului – 30 g, frunze de pătlagină – 20 g, 200 ml zer. Se prepară de fiecare dată înainte de folosire. Se toarnă zerul încălzit la 45 de grade într-un bol, se pune o lingură de amestec de plante și se amestecă energic cu o lingură de lemn, timp de 8-10 minute (sau se pune în mixer). Se beau câte 2-3 pahare pe zi. O regulă pentru toate rețetele propuse: dacă în 14-21 de zile nu apare un efect pozitiv, trebuie încercată o altă rețetă, mai potrivită pentru combinația individuală de afecțiuni.

    Not Tags

Leave a Reply