Piperul, un medicament…

Am întâlnit multă lume care, invocând prudența și menajarea stomacului, ficatului ori a intestinelor, evită cu obstinație prezența piperului în meniurile lor. O mare greșeală! Dacă ar fi continuăm “prepararea” salatei de primăvară fără îndoială ar trebui -i consolidăm înțelesul de “salată de sănătate”, când îi vom adăuga și piperul.

Tradiția chineză încadrează piperul alb și negru în categoria alimentelor picante, cu energie fierbinte și cu influențe benefice asupra stomacului și intestinului gros, producând o senzație de încălzire în cavitatea abdominală. Medicii antici chinezi au constatat piperul poate înlătura unele dureri abdominale – provocate, de pildă, de răceli – tulburări gastrice, voma cu lichid incolor (hiperaciditate gastrică), diareea și chiar unele intoxicații alimentare. parcurgem împreună câteva rețete simple și foarte eficace cu piper :

Se pun la fiert, în 750ml apă, 30g de ghimber proaspăt – tăiat în feliuțe – și 1g piper negru; se fierbe până ce apa scade la 250ml. Se bea această cantitate de trei ori într-o zi, atunci când apare un disconfort gastric însoțit de voma.

Adesea, bărbații suferă de o eczema a scrotului, greu de tratat; în aceste cazuri se dovedește foarte eficientă zeama obținută din fierberea în 2,1 litri de apă a pulberii obținute din 10 boabe de piper negru. Se fac spălături de două ori pe zi.

O diaree provocată de o indigestie poate fi tratată cu succes, administrând un amestec de 9g pulbere de glucoză cu 1g pulbere de piper alb, de trei ori pe zi, timp 1-3 zile.

Este dovedit un singur bob de piper negru, ținut în gură timp de 10-15 minute, poate regla tensiunea arterială, redând echilibrul între valoarea presiunii diastolice și cea a presiunii sistolice.

Iată și o rețetă mai interesantă : se face o gaură mică în coaja unui ou proaspăt și se toarnă în interior 7 boabe de piper alb; se acoperă gaura cu faină de grâu și se învelește oul într-o hârtie umezită, după care se fierbe în abur, până se întărește. Se curată coaja și se mănâncă oul, cu tot cu piper. Cu două astfel de ouă pe zi, se poate rezolva o nefrită în 10 zile.

Prin tradiție, chinezii știu atunci când au senzații de frig este bine mănânce piper alb și/sau negru, dar și atunci când vor elimine mirosul prea puternic de carne sau de pește. Totuși, consumul de piper în exces poate fi periculos, mai ales la persoanele cu afecțiuni oftalmologice sau cu iritații faringo-laringiene.

    Not Tags

Leave a Reply