Mâncați câteva nuci zilnic!

Cele mai simple alimente sunt extrem de bune pentru sănătatea ta și acest lucru este foarte adevărat în cazul nucilor.Nucile au un profil nutrițional unic și sunt considerate un pachet perfect de proteine, grăsimi sănătoase, fibre, steroli vegetali, antioxidanți și cu conținut mult de vitamine și minerale.

Doar 30 gr. de nuci oferă mai mult de 100% din valoarea zilnică recomandată a grăsimilor omega-3 pe bază de plante.

Conținutul lor de vitamine include vitamina C, tiamina, riboflavina, niacinul, acidul pantotenic, vitamina B6, folatul și vitaminele B12, E, K și A. Câteva carotenoide din nuci includ beta-caroten, luteină și zeaxantină.

Nucile au, de asemenea, o multitudine de minerale, inclusiv calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan și seleniu. Ca și alte oleaginoase, nucile sunt, de asemenea, bogate în fibre dietetice și proteine.

În plus, nucile sunt gustoase. Puteți să le mâncați ca parte a unei gustări sănătoase sau să le folosiți în amestec cu alte cereale, fulgi de ovăz, smântână sau chiar în salată. Torturile și biscuiții cu nuca sunt de asemenea foarte plăcuți în rândul copiilor și al adulților.

Trebuie să încercați să consumați zilnic câte șapte nuci – pentru a vă bucura de multe beneficii pentru sănătate . Cu toate acestea, nu mâncați nuci în exces.

Iată avantajele cele mai bune atunci când mâncați câteva nuci zilnic.

1. Îmbunătățește sănătatea creierului

Nucile sunt considerate “alimente creier”. De fapt, structura nucii are un aspect încrețit care seamănă cu creierul .

Nuca conține acizi grași omega-3, care măresc activitatea creierului. De asemenea, iodul și seleniul din nuci asigură funcționarea optimă a creierului.

Un studiu publicat în 2009 în Journal of Nutrition sugerează că aportul de alimente bogate în antioxidanți, inclusiv nucile, poate contribui la creșterea sănătatii și la îmbunătățirea funcționării cognitive și motorii, care de obicei se diminuează odată cu vârsta.

Un studiu publicat în British Journal of Nutrition din 2012 arată că consumul de nuci poate sprijini sănătatea creierului la adulți.

Un studiu publicat în revista Journal of Nutrition din 2014 arată că nucile sunt bogate în polifenoli (un tip de antioxidant), care contribuie la reducerea inflamației creierului și a încărcăturii sale oxidante. De asemenea, acizii grași polinesaturați din nuci pot împiedica tulburările cerebrale legate de vârstă.

În special, nucile pot ajuta la prevenirea condițiilor neurodegenerative, cum sunt boala Parkinson și Alzheimer, care afectează funcționarea creierului, precum și calitatea vieții persoanei.

Un studiu din 2014, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, arată că nucile pot avea un efect benefic în reducerea riscului, întârzierea debutului, încetinirea progresiei sau prevenirea bolii Alzheimer.

2. Luptă împotriva cancerului

Nucile pot reduce riscul de cancer. Aceste nuci pline cu sănătate conțin o cantitate bună de polifenoli și substanțe fitochimice care au proprietăți antioxidante pentru a proteja împotriva cancerelor de sân, colon și prostată.

De asemenea, aceste fructe cu coajă lemnoasă sunt bogate în compuși anticanceroși, cum ar fi ellagitaninele, gama-tocoferolul și acidul alfa-linolenic, care oferă beneficii anticanceroase.

Un studiu din 2009, publicat în Cell Biology International, a constatat că principalul constituent din nuci, juglona, oferă efecte protectoare în reducerea stresului oxidativ care poate duce la cancer.

Conform unui alt studiu din 2009 al Asociației Americane pentru Cercetare a Cancerului, consumul de nuci poate furniza organismului o serie de acizi grași omega-3, antioxidanți și fitosteroli care reduc riscul de cancer mamar.

Un studiu din 2010, publicat în revista Food and Toxicology, arată că conținutul fenolic și eficacitatea antiproliferativă a nucilor inhibă creșterea celulelor canceroase, lucrând astfel ca un agent chemopreventiv eficient.

Un studiu publicat în revista Journal of Nutrition din 2014 arată că acizii grași omega-3 și diferitele proprietăți antioxidante din nuci pot avea un efect anticanceros.

3. Îmbunătățește sănătatea inimii

Nucul conține acizi grași omega-3, vitamina E, magneziu și acid folic. Toți acești nutrienți sunt buni pentru sănătatea inimii.

De asemenea, grăsimile monosaturate sănătoase, grăsimile polinesaturate și fibrele din nuci contribuie la creșterea lipoproteinelor cu densitate mare (HDL sau colesterolul “bun”) și la reducerea nivelurilor lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul “rău”).

Consumul de câteva nuci în fiecare zi poate ajuta la reducerea inflamației in arterele inimii, care ajuta la prevenirea bolilor de inima. Aceste fructe cu coajă lemnoasă îmbunătățesc, de asemenea, funcționarea vaselor de sânge, reducând astfel riscul acumulării plăcii în artere.

Un studiu publicat în 2007, publicat în Nutriție, metabolism și boli cardiovasculare, arată că ingestia de acid alfa-linolenic, care este bogată în nuci, este asociată cu prevenirea cardiovasculară.

Un studiu efectuat în 2009 în Jurnalul American de Nutriție arată că o dietă incluzând nucile poate contribui la o scădere semnificativă a colesterolului LDL.

4. Controlează diabetul

Persoanele care suferă de diabet pot manca în mod regulat nuci.

Mai întâi de toate, nucile pot îmbunătăți funcția endotelială și pot reduce riscul cardiac.

De asemenea, proteinele și fibrele din nuci vă ajută să mâncați mai puțin, deci, să vă controlați greutatea. Obezitatea poate crește complicațiile asociate diabetului.

Un studiu din 2005, publicat în Jurnalul American Dietetic Association, arată că persoanele diabetice pot manca nuci fără sa ia în greutate, deoarece conțin o cantitate mare de grăsimi polinesaturate și mononesaturate.

Un alt studiu din 2005, publicat în Current Diabetes Reports, a constatat că fructele cu coajă lemnoasă precum nucile pot constitui o componentă alimentară sănătoasă pentru persoanele cu diabet zaharat sau cele cu risc de diabet, cu condiția ca aportul caloric global să fie reglementat pentru a menține o greutate corporală sănătoasă.

Un studiu publicat în 2009 în Jurnalul European de Nutriție Clinică evidențiază efectele pozitive pe termen lung ale creșterii grăsimilor polinesaturate din nuci asupra parametrilor metabolici ai diabetului de tip 2.

Un studiu publicat în revista Journal of Nutrition din 2013 arată, de asemenea, consumul de nuci este asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de diabet zaharat de tip 2 la femei.

5. Ajută la scăderea în greutate

În ciuda conținutului ridicat de grăsimi, nucile vă pot ajuta să pierdeți în greutate. De fapt, adăugarea nucilor în dieta dvs. vă poate ajuta să vă mențineți greutatea ideală în timp.

Grăsimea din nuci conține acizii grași omega-6 și omega-9. Nivelurile ridicate de acid anti-inflamator, omega-3 alfa-linolenic joacă un rol-cheie în pierderea în greutate.

În plus, proteinele și fibrele dietetice din nuci vă ajută să vă satisfaceți foamea și vă împiedică să mâncați prea mult .

Un studiu publicat în 2010 în Obezitate (Silver Spring) arată că, consumul zilnic de nuci crește saturația până în a treia zi. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rolul fiziologic al nucilor.

Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție din 2012 arată că ingestia zilnică de 56 de grame de nuci îmbunătățește funcția endotelială la adulții supraponderali cu adipozitate viscerală. Mâncarea nucilor nu duce la creșterea în greutate.

Un studiu publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition din 2013 arată că dietele îmbogățite cu nuci nu au crescut greutatea corporală, indicele de masă corporală sau circumferința taliei.

6.  Susține sănătatea oaselor

Fiind bogate în acizi grași omega-3, nucile sunt de asemenea bune pentru oasele noastre. Acidul alfa-linolenic (ALA) în acizii grași omega-3 contribuie la combaterea inflamației, la scăderea defalcării oaselor și la protejarea împotriva osteoporozei .

Potrivit unui studiu realizat în 2007 de o echipă de cercetători de la Penn State, acizii grași omega-3 derivați din plante (cum ar fi cei proveniți din semințe de in și nuci) au un efect protector asupra sănătății oaselor.

În plus, nucile conțin minerale importante cum ar fi cuprul, magneziul și manganul care susțin sănătatea oaselor.

Cuprul joacă un rol important în menținerea colagenului pentru oase și țesuturile conjunctive, susținând astfel rezistența mecanică a colagenului osos. De asemenea, cuprul ajută la inhibarea resorbției osoase.

Magneziul este o componentă importantă pentru sănătatea osoasă deoarece ajută la absorbția calciului. În plus, manganul ajută la formarea cartilajelor osoase.

7. Curăță ficatul

Nucile sunt de asemenea bune pentru ficat.

Cantitatea mare de aminoacid l-arginină din nuci ajută ficatul ca si detoxifiant. În plus, cantitatea mare de glutation și acizi grași omega-3 din nuci ajută la procesul natural de curățare a ficatului.

Un studiu din 2008, publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentație, arată că polifenolii din nuci previn leziunile hepatice induse de tetraclorura de carbon și d-galactozamina.

În plus, vitamina E din aceste fructe cu coajă lemnoasă ajută la reducerea simptomelor bolii hepatice care a fost cauzată de obezitate.

    Not Tags

Leave a Reply