Salinoterapia sau Haloterapia

Indicații și efecte

Sarea, prin natura sa bactericidă, nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, în multe cazuri comportându-se exact ca un dezinfectant.

Ce tratăm la salină?

  • Infecții respiratorii (angine,faringite, traheo-bronșite, pneumonii, rinoadeuridite)
  • Astm bronșic (infecțios, alergic, extrinsec, intrinsec, mixt)
  • Bronșită astmatiformă
  • Viroze respiratorii
  • Amigdalita cronică
  • Insuficiență respiratorie restrictivă
  • Traheobronșită cronică
  • Rinita cronică
  • Sinuzită maxilară/cronică
  • Bisinoză Silicoză gr I și gr II
  • Emfizemul pulmonar
  • Diverse tipuri de alergii
  • Dermatite
  • Nevroza
  • Stare de oboseală cronică, și alte boli respiratorii.

            Salinoterapia (sau Haloterapia) este metoda prin care persoanele inhalează aerosolii salini, cu ajutorul cărora sunt tratate diverse afecțiuni, în principal afecțiunile respiratorii. Termenul “Salinoterapie” provine din 2 cuvinte: Salina care înseamnă exploatarea sării din adâncime și Terapie care înseamnă tratare / vindecare.

Acțiunea terapeutică a aerosolilor (micro-particule de sare, aflate în atmosferă) salini asupra organismului, într-o salină se relizează în 2 moduri:

            – prin inhalare

            – prin piele

Matei’s Salt Cave – Dublin

 1. Prin inhalare

Aflați în atmosfera respirabilă, aerosolii salini sunt inhalați în mod natural pe ambele căi: nazală și pe gură. Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse între 0,5 – 0,9 microni, se depun pe căile respiratorii superioare: cavitatea bucală, cavitățile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu mărimi intre 0,1 – 0,5 ajung în organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.

Prin inhalare, aerosolii salini realizează acțiunile de dezinfecție, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticității membranelor celulelor, reducerea PH-ului pe ariile organelor de respirație, reducerea și gruparea micro-organismelor iritante, etc, iar căile respiratorii suntcurățate” de focarele de infecție, prezente atât la adulți cât mai ales la copii, focare ce declanșează și întrețin numeroase boli respiratorii (în majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) și prin a căror prezență, imunitatea organismului, scade treptat.

Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decât necesară, prin absorbția lor, acționând în primul rând direct asupra mucusului. Acestea duc la lichefierea și fluidizarea mucusului de pe căile respiratorii, realizând astfel extragerea materiilor străine dintre cilii și din micro-cavitățile tractului respirator, redarea mobilității cililor din tractul respirator, determinând astfel ușurarea progresivă și de lungă durată a respirației, expectorarea pe cale naturală și facilă, eliminarea materiilor alergene sau bacterigene prin fenomenele reflexe de tuse, scurgeri nazale, expectorații, etc., simtomatică caracteristică vindecării bolilor respiratorii.

 2. Absortia prin piele

Pielea este al doilea organ prin care respiră corpul uman. Prin intermediul pielii are loc un schimb permanent cu mediul, constând în oxigen, apă, minerale, căldură, etc. Persoanele din salină intră în contact prin intermediul pielii cu atmosfera încărcată cu aerosoli salini. Aceștia sunt absorbiți la nivelul pielii expuse, în proporții corespunzătoare absorbției oxigenului, umidității și desigur prin depunere/precipitare datorită umezelii și diferenței de temperatură a suprafeței pielii fată de atmosferă.

 Contraindicații:

  • insuficiență cardiacă
  • stadiul acut al bolilor respiratorii
  • tuberculoza activă (tuberculoza pulmonară)
  • cancer bronho-pulmonar
  • boli infecțio-contagioase
  • boli neoplazice
  • hipertensiune arterială necontrolate medicamentos
  • hipertensiune arterială stadiul III
  • insuficiență renală sau transplant renal
  • epilepsie și alte afecțiuni neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conștienta
  • angină pectorală
  • hemoptizie (tuse cu sânge)
  • insuficiență respiratorie sarcină (doar în conformitate cu indicațiile medicului)
  • infarct miocardic recent boala Basedow
  • cord pulmonar cronic decompensate
  • cardiopatie cronică ischemică decompensate
  • micoze pulmonare
  • claustrofobie
  • status asmaticus
  • hemoragii

De la salinele naturale la cele artificiale

Salina artificială a fost creată prima dată în anii ’80 , cele mai multe saline artificiale fiind plasate pe teritoriul Europei, Rusiei și al Țârilor Scandinave.

Medicii recomandau din ce în ce mai des oamenilor, ședințe de speleoterapie, însă drumul parcurs până la acestea era lung și costisitor. Așadar, cercetătorii rusi au luat inițiativă și s-au gândit creeze un dispozitiv, care replice cu exactitate condițiile de microclimat din minele de sare. Odată creat primul tip de aparatură de acest fel, a fost preluat și utilizat imediat de către Agenția Spațială Sovietică. Ulterior au putut beneficia și ceilalți oameni de el.

Salina Respiro

Beneficii în plus pe care le aduce o salină artificială comparativ cu o salină naturală

  • Costuri reduse pentru paciențisunt eliminate cheltuielile cu transportul, masa și cazarea.
  • Nu există diferențe de presiune atmosferică la coborârea în subteran.
  • Este atenuat disconfortul termic – într-o salină artificială, temperatura este constantă și nu provoacă tulburări de adaptare la trecerea în/din mediul exterior, indiferent de anotimp.
  • Diametrul particulelor de sare nu depășește 5 microni, o valoare ideală pentru ca particulele pătrundă și în căile respiratorii inferioare. Este cunoscut faptul o valoare mai mare decât aceasta, face ca particulele fie îndepărtate de mecanisme de apărare nespecifice. Acest lucru micșorează eficiența ședințelor la salină în tratarea mai multor boli respiratorii.
  • Umiditate scăzută (45%) – pacienții sensibili la umiditatea crescuta, pot suporta mult mai ușor salinoterapia (astmatici, bronșite, sinuzite acute).

Salinele naturale și-au dovedit eficiențaîn ceea ce privește acțiunea lor asupra sănătății. Dar cum oamenilor le era dificil ajungă la ele, cel mai la îndemână mod de tratare rămâne salina artificială. Acest tip de tratament utilizează aceleași metode de tratare ca al salinelor naturale, numai aduce cu sine o serie de avantaje în plus.

Sarea din Marea Moarta este una din cele mai sănătoase săruri de pe planetă, mulți considerând aceasta are efecte miraculoase. Marea Moarta are o concentrație de 33% sare și minerale (comparativ cu doar 3% în ocean).

Compoziția minerală inițială a sării din Marea Moarta îmbunătățește metabolismul celular și contribuie la refacerea și regenerarea lui. Sarea din Marea Moarta funcționează de asemenea ca un dezinfectant și ajută la îndepărtarea substanțelor dăunătoare din piele.

Cristalele de sare din Himalaya

             Aceste cristale de sare sunt exploatate din munţii Himalaya. Acestea își au originea în timpul preistoric, acum peste 250 milioane de ani. Viața terestră a pornit de la viață acvatică preistorică, iar aceste cristale au păstrat componenta preistorică.

Cristalul de sare Himalaya cuprinde 84 de minerale, care se găsesc în aceeași componență în sângele uman, în lacrimă, în lichidul amiotic.

În timp ce apa din marile preistorice s-a evaporat, sărurile au absorbit razele soarelui. Aceste puteri pure au fost păstrate timp de milioane de ani și cristalizate în munții Himalaya. Efectul curativ al cristalelor de sare este recunoscută și de medicina de astăzi.

Salina Respiro

Descriere și efecte terapeutice

Ambianța din sală/ incinta terapeutica este psihic reconfortantă, relaxantă, în prezența bulgărilor mari de sare și a cristalelor dispuse în cadre de lemn pe pereți.

Cupola piramidală a incintei valorifică în accepțiunea terapiilor alternative energia de piramidă, având efect bioenergizant, pozitiv asupra organismului. Dispozitivul nostru este un generator de aerosoli salini, având o soluție constructivă cu grad de noutate, în sensul o soluție NaCl concentrată (30..36%) este pulverizată în microparticule sub 5 microni, de un nebulizator medical de serie și descărcată într-un curent de aer de debit relativ mare, al ventilației unei încăperi. În plus, curentul de aer este filtrat prealabil prin barbotare într-o soluție NaCl 20-30%, puternic bactericidă.

Aerosolul astfel generat, aducând un supliment de apă neglijabil față de cea conținută în umiditatea atmosferică, este similar din punct de vedere fizic și al fenomenelor de interacțiune cu organismul, cu aerosolul generat uscat, prin măcinare fină a cristalelor de sare, în cazul căruia se manifestă oricum și umiditatea atmosferică.

Avantajul terapeutic detașat al unor generatoare de aerosol constă în posibilitatea variației controlate a atmosferei saline, cu salinități maxime depășind de regulă valorile imposibil de influențat tehnic (1..5 mg NaCl/ mc aer) din salinele naturale sau din cele construite artificial, cu mari cantități de sare bulgări.

În Rusia tratamentul cu aerosol salin uscat, pentru afecțiuni pulmonare nespecifice (astm, bronșite cornice, etc.) are la baza o vastă experiență clinică și este recunoscut oficial. Este practicat o metodă de tratament naturală, fără efecte secundare, neasociata cu vreo altă medicație alopată în peste 60% din cazuri. Se menționează o ameliorare mai rapidă (după 3-5 ședințe) și de durată (cca 12 luni) a scorurilor clinice simptomatice.

Ameliorarea funcțiilor pulmonare este mai redusă și survine după cca 7-14 ședințe. S-a constatat și o creștere a imunității generale a organismului, iar datorită efectului bactericid, o necesitate mult scăzută de administrare de antibiotice în patologii infecțioase. Acest tratament, dar și multe altele similare, împreună cu dispozitivele lor specifice de generare a aerosolilor salini, sunt acceptate de autoritățile competente și în UE, SUA și Canada, însă doar ca terapii adjuvante, în completarea medicației standard.

Salina cu aerosoli pentru copii

Cabina cu sare pentru copii este o incintă cu izolație specială, a cărei atmosferă este îmbogățită artificial cu aerosoli de sare. Dacă numai pereții ar fi din sare n-ar putea asigura o atmosferă bogată în aerosoli. Pentru acesta sunt utilizate echipamente generatoare de aerosoli de sare. Aceste echipamente pot genera aerosoli de sare uscați (Prizsalt) sau umezi (Profisonic).

Pereții cabinei de sare sunt acoperiți cu sare pura medicală. Pardoseala este încălzită la temperatura de 35 grade și este acoperită cu sare unde copii se joacă. Atmosfera culorile și muzica calmează copii.

Generatoarele de aerosoli cu ultrasunete se folosesc și ca inhalatoare individuale. Generatoarele de sare cu ultrasunete în general sunt combinate cu cabine infraroșii și băi turcești (cabine cu aburi) Aerul care circulă prin cabina de sare este tratat separat de aerul din restul clădirii.       Aerul proaspăt este tratat termic, iar aerul uzat fiind puternic coroziv, este eliminat prin conducte din plastic separate de sistemul de aer condiționat.

Salina Respiro

Prezentare Cabină de sare (salina artificială) uz medical.

În vremurile în care bolile de plămâni făceau ravagii în Europa, în rândul deținuților subnutriți, care lucrau în minele de sare, nici un deces nu putea fi pus în legătură cu vreo boală de plămâni.

Acest lucru demonstra fară echivoc faptul o atmosfera bogată în aerosoli de sare, elimina bolile de plămâni.

Cabina cu sare este o incintă cu izolație specială, a cărei atmosferă este îmbogățită artificial cu aerosoli de sare. Dacă numai pereții ar fi din sare n-ar putea asigura o atmosferă bogată în aerosoli. Pentru acesta sunt utilizate echipamente generatoare de aerosoli de sare.

Aceste echipamente pot genera aerosoli de sare uscați (Prizsalt) sau umezi (Profisonic). Generatoarele de aerosoli cu ultrasunete se folosesc și ca inhalatoare individuale. Generatoarele de sare cu ultrasunete în general sunt combinate cu cabine infraroșii și băi turcești (cabine cu aburi) Aerul care circulă prin cabina de sare este tratat separat de aerul din restul clădirii. Aerul proaspăt este tratat termic, iar aerul uzat fiind puternic coroziv, este eliminat prin conducte din plastic separate de sistemul de aer condiționat.

    Not Tags

Leave a Reply