Dieta macrobiotică este soluția…

Dieta macrobiotică este soluția pentru un mod de viață sănătos, având drept bază o alimentație sănătoasă.

Dieta macrobiotică este de fapt un mod de viață, în armonie cu natura și cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosită pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. După numeroase modificări și îmbunătățiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viață sănătoasă. Nu în ultimul rând, dieta macrobiotică te poate ajuta slăbești rapid și obții un echilibru perfect pentru corpul tău.

Dieta macrobiotică este o metodă ideala de a găti cu ingrediente naturale și de a prepara mâncăruri delicioase și echilibrate nutritiv. Ingredientele ideale care compun această dietă sunt cerealele integrale, legumele, peștele și algele marine. Cele mai indicate sunt alimentele organice, dar în lipsa acestora poți alege dintre legumele cultivate pe plan local.

Dieta macrobiotică pune în prim plan voința și libertatea de a alege, ținând cont în final fiecare persoană decide modul în care va aplica aceste principii, devenind responsabil pentru ceea ce mănâncă. Deosebirile sunt prea mari între persoane pentru ca un singur set de reguli sau norme poată fi aplicate.

Printre adepții dietei macrobiotice se numără celebrități precum Gwyneth Paltrow și Madonna.

Scurt istoric

Dieta macrobiotică face parte dintr-un sistem filosofic mai amplu, provenind din Orient, care promovează sănătatea și echilibrul natural al vieții. Adepții modului de viață macrobiotic subliniază importanța unei vieți aproape de natură și a unei diete simple și naturale. Ei sunt convinși dieta lor îi ajută trăiască mai mult și fie mai activi.

Prima dietă macrobiotică a fost creată în anii 20 de filosoful japonez George Oshawa. Pentru a se vindeca de boala de care suferea, Oshawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine și apă. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Oshawa a început creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu conținut mic de grăsimi, unele fructe și legume.

Dieta macrobiotică creată de George Oshawa se bazează pe conceptul oriental de yin și yang – două forțe opuse și complementare care guvernează toate aspectele vieții. Pentru a menține un echilibru natural în viață, cele două forțe trebuie fie echilibrate, în special prin dietă.

Dieta macrobiotică este axată pe evitarea alimentelor care conțin o cantitate în exces din yin sau yang, în favoarea alimentelor care conțin cele două forțe în proporții egale. Toate alimentele sunt clasificate în funcție de gustul și de textura lor: alimentele yin sunt mai dulci, iar cele yang sunt mai sărate.

Alimentele permise in dieta macrobiotică

Dieta macrobiotică încântă prin uimitoarea simplitate pe care o promovează, în contrast cu lumea din ce în ce mai artificială și complexă în care trăim.

Putem alege dintre alimentele pe care ni le oferă pământul, dar în stare naturală, neprelucrate, nerafinate –fără provină din animale, sau fie prelucrate în fabrici, dar consumate așa cum sunt ele oferite de natură. Dieta reprezintă un mod de a stabili o legătură cu solul, deoarece în cele din urmă, sănătatea oamenilor depinde de calitatea solului.

Cerealele integrale și produsele derivate din cereale alcătuiau principala hrană a omenirii, urmate de legumele cultivate pe plan local. În măsura posibilului, trebuie ai o dietă bazată pe cereale, leguminoase și alge marine, care pot fi păstrate în mod natural, pe toată durata anului, fără a necesita refrigerare.

Dieta macrobiotică este ușor de urmat odată ce cunoști alimentele permise:

Cereale integrale –reprezintă 50- 60% din dieta macrobiotică și includ:

– orezul brun, orzul, grâul integral și ovăzul. Alte cereale pot fi consumate mai rar: grâul bulgur (grâu uscat și apoi sfărâmat), cușcuș, faină de porumb, fulgi de secară sau de orz.

Legumele crude și preparate reprezintă 25- 30% din aportul zilnic în cadrul dietei macrobiotice.

Legumele recomandate sunt:

varza, bok choy (varza chinezească), broccoli, conopidă, ceapă, dovlecel, nap, morcovi, ridichi -pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castraveții și țelină – de câteva ori pe săptămână.

Leguminoasele (fasole, linte, soia) și algele marine –reprezintă intre 5 și 10% din dietă.

Supele (de legume) -constituie 5-10% din dieta zilnică

Alimente ce pot fi consumate ocazional:

Pește: de 2-3 ori pe săptămână: crap, cod, plătică, batog, calcan, păstrăv.

Semințe și alune: susan, semințe de floarea soarelui, de bostan, tahini (pastă de susan), nuci, castane, alune, migdale, nucă de cocos.

Îndulcitori: folosiți drept gustare sau pentru gătit: malțul de orz, siropul de orez brun, suc de mere sau de struguri, siropul de arțar (rar).

Fructe proaspete sau uscate de 2,3 ori pe săptămână:

– afine, mure, pepene rosu sau galben, căpșuni, zmeura, mere, caise, cireșe, struguri, piersici, pere, prune; stafide

Condimente pentru gătit

Uleiuri vegetale: de susan, măsline, nucă de cocos,

Brânză din soia: tofu

Sare de mare nerafinată

Băuturi: ceai verde, suc de mere sau de struguri, bere organică, vin, lapte de soia, apă minerală.

Alimente interzise în dieta macrobiotică:

– alimentele prelucrate, rafinate ( zahărul și făina albă)

– produsele de origine animală: carne, produse lactate

ciocolatabăuturi carbogazoase

– produse care conțin e-uri

Dieta macrobiotică oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Atunci când este combinată cu exerciții fizice, dieta macrobiotică te poate ajută slăbești. Și, întrucât recomandă alimentele sărace în grăsimi saturate și bogate în fibre, dieta contribuie și la diminuarea riscurilor de :

– boli de inimă

– hipercolesteromie (nivel ridicat al colesterolului)

– infarct miocardic și accident vascular cerebral

Adepții dietei susțin că aceasta contribuie la reducerea simptomelor unor boli (în special, cancer si SIDA).

    Not Tags

Leave a Reply