Este cel mai sever, dar totodată și cel mai eficient dintre regimurile indicate de dr. George Oshawa, având însă o eficacitate maximă în toate bolile produse de excesul energiei yin și permițând totodată o echilibrare rapidă a ființei din punct de vedere energetic (yin – yang).
Regimul prevede că pe o durată de zece zile să se consume exclusiv cereale: grâu, orez, mei și hrișcă, în orice combinație sau proporție dorim, fierte sau coapte.
Acest regim poate fi repetat de mai multe ori (în grupe de câte 10 zile) cu o pauză de una până la cinci zile între două astfel de grupe, timp în care se pot consuma și alte alimente, de preferință tot yang, până când se obține efectul dorit.
Acțiunea lui este extrem de purificatoare; traseele subtile energetice din corpul uman (nadis/meridiane) sunt curățate de multe impurități și de depunerile subtile de kapha dosha (flegma), ceea ce îngreunează circulația energiei în corp.
Această purificare generală are drept efect imediat o limpezire și claritate considerabilă a mintii; digestia devine mai bună, secrețiile hormonale sunt reglate, iar tenul devine curat și luminos. Ochii sunt strălucitori și ființa simte o inexplicabilă forță și poftă de viață, străine ei până atunci.
Este posibil ca la un astfel de prim regim să apară, la unii, reacții fiziologice mai violente sau neplăcute, datorate în special unei purificări intensive și a unei dezintoxicări masive a corpului.
Continuând însă cu tenacitate, aceste aspecte neplăcute vor dispare destul de repede, ele cedând locul unei cu totul alte condiții trupești și chiar unui metabolism diferit, mult îmbunătățit.
Chiar și cei sănătoși ar trebui să recurgă la cel puțin două astfel de regimuri Oshawa (de câte 10 zile) pe an, pentru o reîmprospătare și o purificare generală a organismului.
Atragem atenția încă o dată că în acest regim nu trebuie să se consume decât: grâu, orez, mei și hrișcă (fierte în apă sau coapte, cu putină sare) și absolut nimic altceva!
Ca lichid, trebuie să se consume doar apă pură de izvor sau apă plată din comerț, și numai în cazuri excepționale ceai de busuioc sau ceai negru.
Rețete
In acest sens, oferim in continuare câteva sugestii de rețete:
1. Grâu copt
Se spală foarte bine grâul și se pune în tigaie cu sare și apă, atât cât să-l acopere. Se lasă la foc tare până se evaporă apa, după care se amestecă continuu.
Este foarte important ca focul să fie puternic, pentru ca bobul să fie crocant și nu tare. Se coace până când grâul își schimbă ușor culoarea și este ușor de mestecat. Ideal într-un astfel de caz este folosirea unei tigăi de teflon sau a unui ceaun de fontă.
2. Hrișcă și mei copt
Se procedează analog, cu precizarea că trebuie coapte fără a fi umezite în prealabil.
3. Supă de orez cu găluști de grâu
Dintr-o cantitate mică de faină de grâu integral, apă și sare se face o cocă moale (mai moale decât cea pentru turtițe) și se lasă la muiat 15-25 minute. Din aceasta se fac găluștile de mărime mică, care se pun în apă clocotită cu sare. Se fierb circa 10 minute, după care se adaugă orez sau faină de orez.
4. Terci de grâu și orez
Se pune apă cu sare la fiert. Când clocotește se toarnă, în ploaie, faină din grâu integral și faină de orez, până obțineți consistența dorită. Atenție! Și grâul și orezul se umflă la fiert, astfel încât va trebui să lăsați compoziția mai moale. Se fierbe circa 20-30 de minute.
5. Turtite din grâu
Se macină fin grâul (cu ajutorul unei râșnite mecanice sau electrice), până devine că o faină. Se face o cocă din apă, sare și faină de grâu complet obținută anterior. Se lasă circa 2 ore la muiat, după care se fac turtițe care se coc în tigaie, fără ulei, la foc mic. Se recomandă ca turtițele să fie cât mai subțiri.
Se procedează analog pentru hrișcă.
De asemenea, se pot face turtițe și din amestecul făinii de grâu cu faină de hrișcă. Se pot face și din faină de grâu complet în care se încorporează câteva linguri de orez fiert. Se face un aluat mai moale în acest caz.