Reflexotherapy

Originile refloxoterapiei

La începutul secolului XX, medicul american Dr. William Fitzgerald a observat la indieni mesajul reflexogen al tălpilor, pe care l-a sistematizat și l-a dezvoltat. În anul 1930, terapeuta americană de origine engleză Eunice Ingham a făcut această tehnică de masaj accesibilă unui public larg. Bazându-se pe aceasta, terapeutul de origine germana Hanne Marquardt a dezvoltat mai departe metoda, în special sub aspectele ei terapeutice.

Ce este reflexoterapia tălpilor?

Când vine vorba de reflexoterapie, nu numai indienii, ci și egiptenii antici aveau concepția că tălpile picioarelor reprezintă o imagine micșorată la scară a corpului uman. Anumite zone de pe suprafață tălpii sunt în legătură reflexă cu anumite părți ale corpului și cu anumite organe. Astfel, prin stimularea zonei corespunzătoare din talpă, se pot influența unele funcții ale organelor. Dacă o zonă reflexă de pe talpă doare atunci când este palpată, durerea sugerează o disfuncționalitate a respectivului organ.

La ce așteptați?

Stați comod pe un fotoliu sau pe o masă de masaj, iar cel care tratează va sta la nivelul picioarelor dumneavoastră. După o discuție despre afecțiunile actuale, vor fi palpate tălpile sistematic, pentru a descoperi locurile sensibile la presiune, irigația sanguină, nodurile și tensiunile. Și exteriorul piciorului (pielea, țesutul, irigația sanguină, temperatura, statica) oferă informații referitoare la afecțiunile de care suferiți. Reflexoterapia are loc în funcție de necesitați și poate fi tonifiant (de stimulare) sau relaxator (de destindere). Punctul care trebuie tratat va fi masat fie doar cu degetul mare, fie cu nodurile degetelor și degetul arătător, ceea ce uneori poate fi dureros un tratament de refloxoterapie durează circa o jumătate de oră. Eficient este se facă 6 până la 12 ședințe, o dată sau de două ori pe săptămână. Ameliorarea afecțiunilor apare ceva mai târziu.

Cui îi este recomandată reflexoterapia?

În principiu, tratamentul de refloxoterapie este o metodă blândă pentru oamenii de orice vârstă. Există anumite limitări în cazul bolilor inflamatorii și dureroase ale tălpilor și picioarelor, cum ar fi inflamațiile venelor sau ulcerele varicoase. Bolile acute nu pot fi vindecate prin reflexoterapie, însă aceasta este utilă în completarea tratamentului medical și ameliorarea durerilor cotidiene, sau în prevenirea apariției bolilor.

Întărește sistemul nervos

Pe măsură ce îmbătrânim, terminațiile nervoase funcționează la capacitate tot mai redusă, mai ales la nivelul extremităților. Prin reflexoterapie sunt stimulați peste 7 000 de nervi din organism. Rezultatul: flexibilitatea și circulația sangvină sunt vizibil îmbunătățite. Mai mult, creierul va fi capabil să proceseze mai ușor informația primită, accelerând, astfel, capacitatea cognitivă.

Crește nivelul energiei din corp

Reflexoterapia poate îmbunătăți metabolismul și aduce energia la cote maxime. Presează partea convexă de deasupra arcului piciorului. Acest loc corespunde cu funcția glandei suprarenale, responsabile cu eliberarea adrenalinei. Așadar, poți să sari liniștită peste a treia ceașcă de cafea și să termini la timp tot ce ți-ai propus!

Îmbunătățește circulația

Unul dintre cele mai cunoscute și verificate beneficii ale reflexoterapiei este îmbunătățirea circulației, ceea ce înseamnă că sângele și oxigenul sunt pompate în organism mai eficient. Oxigenul care ajunge la organele vitale optimizează astfel funcționarea acestora și duce la creșterea continuă a metabolismului. Acest lucru are ca rezultat vindecarea mai rapidă a organismului și regenerarea celulelor deteriorate.

Ajută la eliminarea toxinelor

Reflexoterapia poate avea un efect benefic asupra funcției vezicii urinare și poate reduce problemele tractului urinar. Asta înseamnă că sistemul urinar va elimina într-un mod mai eficient toxinele și alte substanțe străine din corp, protejând astfel organismul de diferite boli și condiția precară de sănătate care pot apărea adesea în urma unui sistem urinar compromis.

Reduce migrenele și durerile de cap

Reflexoterapia este utilizată de mulți oameni ca o metodă de eliminare a durerii, ca un tratament analgezic. Masajul tălpilor, executat corect, poate reduce severitatea migrenelor și a altor dureri de cap, prin simpla micșorare a tensiunii intramusculare. Durerile de cap induse de stres pot fi, de asemenea, eliminate, deoarece stresul și factorii psihologici se manifestă, de cele mai multe ori, prin simptomele fizice ale unei migrene.

Grăbește vindecarea

Combinația dintre creșterea activității la nivelul sistemului nervos și al circulației sangvine, precum și funcționarea mai echilibrată a metabolismului, face ca celulele să se regenereze mai repede și, odată cu ele, vindecarea rănilor. De asemenea, alinarea durerii prin reflexoterapie redă starea de bine și dorința ta de a te recupera fizic cât mai curând, pentru a-ți relua activitățile zilnice și a te bucura de viață ca mai înainte.

Diminuează durerile cauzate de apariția cancerului

Reflexoterapia poate potența tratamentul alopat necesar în astfel de cazuri, poate ușura efectele secundare ale procedurilor care se aplică în diverse cancere, cum ar fi chimioterapia. Masajul tălpilor poate ajuta pacienții să doarmă mai bine, poate reduce anxietatea și problemele digestive, cum ar fi greața sau vărsăturile care apar în aceste afecțiuni.

Previne leziunile la nivelul picioarelor

Masarea picioarelor poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare, la recuperarea mai rapidă în cazul leziunilor locale, precum și la reducerea febrei musculare. Mai mult, accidentările pot fi prevenite atunci când masajul tălpilor este combinat cu masarea gleznelor și a gambelor și cu exerciții specifice de consolidare a mușchilor. O ședință scurtă, de trei până la cinci ori pe săptămână, va reduce la minimum riscul de rănire. Astfel că, atunci când te grăbești spre serviciu sau te întorci obosită și, poate, neatentă, acasă, sunt mult mai mici șansele să calci strâmb și să-ți luxezi piciorul.

Reduce efectele depresiei și ale anxietății

Dincolo de inducerea unei stări de bine, reflexoterapia practicată în mod constant și pe termen lung poate ține departe stările de tristețe și chiar poate ameliora efectele depresiei.

Previne edemele în sarcină

Edemul – acea inflamare produsă în urma retenției de fluide care îți umflă picioarele și încheieturile și le face să arate inestetic –, este o afecțiune des întâlnită la femeile gravide. Apariția edemelor în sarcină poate fi prevenită cu succes prin masarea zilnică a tălpilor, la care trebuie musai adăugate odihnă suficientă și o dietă adecvată, plus hidratare corespunzătoare.

Ameliorează durerile menstruale

Dacă în fiecare lună menstruația vine la pachet cu dureri abdominale, atunci reflexoterapia poate fi remediul natural și la îndemână. Iată cum să faci: prinde cu o mână piciorul de ambele părți în zona adânciturii de deasupra călcâiului, în timp ce cu cealaltă mână apasă centrul degetului mare al aceluiași picior. Repetă mișcarea și la celălalt picior. Acest tip de masaj calmează inflamațiile la nivelul uterului și al ovarelor, dar și hipotalamusul – glanda responsabilă cu reglările hormonale.

Te ajută să dormi mai bine

Pentru un somn liniștitor, fără vise, sau poate doar din cele plăcute, presează ambele degete mari de la picioare, în același timp. Punctul de pe fața degetului mare, chiar sub unghie, corespunde glandei pineale care echilibrează nivelul melatoninei – hormonul care se ocupă cu reglarea ciclurilor somnului.

  • Reflexoterapie tălpi – €40 / 40 min.

Laur Manea - Centrul de Terapii Alternative

Programări

Vrei să faci o Programare sau ai întrebări?

Sună-mă la : +353-089.604.0630 sau completează formularul din Programări

si te voi contacta cat mai curand posibil!
Fă-ți o Programare!