Se știe că hernia de disc apare în urma unei traume, la ridicarea unei greutăți mari, la o mișcare bruscă etc. Zona unde s-a format hernia de disc este foarte rău alimentată de organism, pe parte sanguină. O irigare sanguină deficitară înseamnă în primul rând un deficit de apă, care reprezintă circa 80% din disc, dar și de microelemente, care ajută musculatura să lucreze optim. În același timp, dacă mușchii sunt supra încordați, spatiile dintre ei (prin care trec vasele sanguine și nervii din regiune) sunt supuse presiunii și circulația sanguină este obstrucționată. În plus, toate produsele metabolice – în special sărurile care trebuie eliminate din acea regiune – rămân pe loc și se depun pe ligamente, tendoane etc. Plăcile formate de săruri se rup la un moment dat, la o mișcare bruscă, și provoacă dureri mari. Orice mișcare da dureri insuportabile. De asemenea, apar și întreruperi ale impulsurilor nervoase, în cazul în care nervii sunt presați din cauza tasării discului.
Este bine să se știe că discul vertebral nu doare; el are doar funcția de amortizor intre două vertebre, astfel încât să nu se distrugă când se ating una de alta. Când presiunea e mare, la ridicarea unui obiect greu, de exemplu, discul crapă. Aceasta este o problemă mare. Pentru a se astupa crăpătură aceea, pentru ca organismul să înceapă procesul de regenerare, întreagă zona trebuie să lucreze la parametrii maximi. Mulți medici prescriu medicamente, fără a recomanda pacientului și mișcare. Cum să tratezi o asemenea afecțiune cu medicamente ori cu masaj? Imposibil!
Prin forța fizica, prin exerciții cu greutăți, noi punem în mișcare mușchii coloanei vertebrale. Mișcările sunt specifice, trebuie să cunoști foarte bine anatomia. Atunci când încep să lucreze, mușchii cer organismului alimentație în regiune – sanguină și nutritivă. Automat, această alimentație ajunge și la discul vertebral, ceea ce ajută la refacerea lui.